|

2018 Kadir gecesinin önemi nedir?

Yüce Rabbimiz, biz kulların affı ve duaların kabulü için bazı mübarek gün ve geceler nasip etmiştir. Bu mübarek gecelerden biri de 11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif içerisinde yer alan Kadir Gecesidir. Peki, biz Müslümanlar için bir fırsat olan Kadir Gecesinin önemi nedir? Mukaddes Kadir Gecesinin önemiyle ilgili bilgiler, ayetler ve hadisler haberimizde.

Yeni Şafak
10:53 - 7/06/2018 Perşembe
Güncelleme: 11:10 - 7/06/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Bin aydan daha hayırlı olan gece Kadir Gecesinin önemi ile ilgili bilgiler haberimizde.
Bin aydan daha hayırlı olan gece Kadir Gecesinin önemi ile ilgili bilgiler haberimizde.

Bin aydan daha hayırlı olan gece Kadir Gecesinin Ramazan-ı Şerif ayı içerisinde yer aldığı, fakat Ramazanın kaçıncı gecesi olduğu belli değildir. Ancak Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesi eda ediliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2018 Kadir Gecesinin bu yıl 10 Haziran Pazar günü idrak edileceğini açıkladı.

Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim'de mukaddes Kadir Gecesinin önemi şu şekilde dile getirilmiştir:

''Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilir misin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır. O gecede, Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik, gün ağarıncaya kadar sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler)

  • Hadis-i şeriflerde buyuruluyor ki:
  • Kadir gecesi açık ve mülayim olur. Soğuk ve sıcak değildir, sabahında da güneş zaif ve kızıl olarak doğar. [Taberani]
  • Kadir gecesi açık olur, sıcak ve soğuk değildir. Bulut yoktur. Yağmur ve rüzgâr yoktur. O gecenin sabahının alameti güneşin şuasız doğmasıdır. [Taberani]
  • Yıldız kayması olmaz. [Sahîhu’l-Camii’s-Sağîr, 5472.]

Cenab-ı Hak, Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve ikramlara mazhar ediyor. Cennetteki köşk ve sarayları sanki 30 binde bir fiyatına satmaktadır bu gece. Bir köşkün fiyatı 60 bin rekât namaz kılmaksa eğer, bu geceye mahsus o bedel iki rekâta düşüyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu gece, tövbe ve istiğfar edilerek, farz namazların yanı sıra nafile namazlar kılınarak, Kur'an ve salâvatlar okunarak değerlendirilebilir.

  • Resulullah efendimiz, Kadir Gecesi’nde, (Allahümme inneke afüvvün kerîmün tühıbbül afve fa’fü annî) duasını da çok okurdu. (Yâ Rabbî, sen affedicisin, kerîmsin, affı seversin, beni de affet) demektir. Bu gece Kadir suresi ve Kur’an-ı kerim de okumalı. (Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevab kazanır) hadis-i şerifini düşünerek, sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.

Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selamlar getirilmeli; Onun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli.

  • Peygamberimiz (sav) buyuruyor:
  • "Kadir gecesinde bir defa, Kadir sûresini okumak, (başka zamanda) Kur"ân-ı kerîmi hatmetmekten daha sevâptır. Bu gece koyun sağma müddeti kadar namaz kılmak, ibâdet etmek, bir ay her geceyi ibâdetle geçirmekten daha kıymetlidir."
  • Bu mübarek gecede dua sünnettir. O icabet vakitlerinden birisidir. Süfyan-ı Sevrî demiştir ki, o gece dua etmek, namaz kılmaktan daha sevaptır. Kur'ân okuyup da dua ederse güzel olur.
#Mübarek
#Kadir Gecesi
#Ramazan
6 yıl önce