|

Nüfus 5 fiyatlar 10 kat arttı

Ramazan'ın yıllardır savaşın gölgesinde geçtiği Suriye'de, belirsizlik ve kargaşa piyasaları olumsuz etkiliyor. Güvenli hale getirilen Azez ve Çobanbey'de Ramazan’ı fırsat görenler yüzünden temel gıda malzemeleri karaborsaya düşmüş durumda. Türk STK’ların yardımları ise halka umut oluyor.

Yeni Şafak
04:00 - 29/05/2017 Pazartesi
Güncelleme: 02:08 - 29/05/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
​Savaşa ve karaborsa kıskacında Ramazan
​Savaşa ve karaborsa kıskacında Ramazan

TSK’nın yürüttüğü Fırat Kalkanı Harekatı sayesinde terör gruplarından temizlenen ve güvenli bölge haline gelen Azez ve Çobanbey’de Ramazan sıkıntılı başladı. Yeni Şafak olarak ziyarete gittiğimiz Azez’in nüfusu, 2011’de başlayan savaş öncesi mütevazi bir rakamken, Türkiye sınırına yakınlığı, hem güvenli hem de insani yardımların daha rahat ulaştığı yer olması nedeniyle çok sayıda göç alarak yaklaşık 5 kat artmış. Bu iç göç birçok sorunu da beraberinde getirmiş.

DÜZENLİ GELİR YOK

Suriye’nin iç bölgelerinden gelen göç dalgasıyla Azez’in nüfusu şu anda 250 bini aşmış durumda. AFAD ve Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) desteğiyle kurulan kamp merkezlerinde binlerce Suriyeli barınıyor. Yine de yeterli olmayan imkanlar nedeniyle insanlar kendi emekleriyle zeytinlik tarlalarına çadır kurarak dağınık bir kamp alanı kurmuşlar. Alt yapı hizmetinin olmadığı bu yerlerde en büyük sorun geçim sıkıntısı.

FİYATLAR 10 KAT ARTTI

İş imkanı olmadığı için yüzbinlerce insanın düzenli geliri yok. Ayrıca savaşın getirdiği karmaşa nedeniyle perakende fiyatları da katlanmış. Yüz binlerce insanın temel gıda malzemelerini düzenli bir şekilde temin edemediği Suriye’de Türk Diyanet Vakfı ve diğer Türk STK’ların desteğiyle halk hayata tutunuyor.

  • 60 BİN KİŞİYE İFTAR
  • Türkiye Diyanet Vakfı Azez’e düzenli yardım ulaştırıyor. Kamplardaki ailelere her gün 15 bin kişilik sıcak yemek dağıtılıyor. Ramazan ayı boyunca sürecek 15 bin gıda kolisi dağıtımına başlandı. 1 ayda 60 bin kişiye iftar verilecek. Azez’de 120 bin, İdlip’te 150 bin olmak üzere kamplarda yaşayan ailelere günlük 270 bin ekmek dağıtılıyor.
#Ramazan
#Azez
7 yıl önce