|

Angajman kuralları herkes için geçerli

Başbakan Davutoğlu, Rus savaş uçaklarının hava sahamızı ihlal etmesine ilişkin Türkiye’nin tavrının net olduğunu söyledi: Türkiye’nin angajman kuralları herkes için geçerlidir. Uçan kuş bile olsa gereken müdahalede bulunulur. Türkiye’nin sınırlarını ihlal eden bir yaklaşımı dost düşman kimseye tavsiye etmeyiz.

Yeni Şafak
04:00 - 6/10/2015 Salı
Güncelleme: 02:03 - 6/10/2015 Salı
Yeni Şafak

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi'nden katıldığı Habertürk TV'nin canlı yayınında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Davutoğlu, özetle şunları söyledi:



(Rus uçaklarının ihlali) Kim olursa olsun, nereden olursa olsun, hangi cihetten olursa olsun, hava sahamızı ihlal ettiğinde angajman kurallarımız bellidir. Bu gelişmeleri yakından takip ediyoruz. İlgili güvenlik birimleriyle görüştüm. Biraz önce Genelkurmay Başkanı'yla tekrar görüştüm. Süratle bir diplomatik temas trafiği başladı. Tavrımız çok açık, kim sınırlarımızı ihlal eder, hava sahamızı ihlal ederse önce uyarırız, dostça uyarırız, bu hangi ülke olursa olsun, ki Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur.



SURİYE, TÜRK-RUS KRİZİ DEĞİL


Bu anlamda şimdiye kadar Türkiye ile Rusya arasında gerginlik yaşanmamıştır. Suriye meselesi, Türk-Rus krizi değildir. Suriye, çok acılar çeken bir iç savaşın içinde ve acımasız diktatörle bazı terör örgütlerinin arasında sıkışmış ülke. Dolayısıyla hiçbir ülkenin Suriye'deki çıkarı, Türkiye'nin çıkarından daha büyük değildir. Bunu herkesin bilmesi lazım. Gerekli diplomatik girişimlerde bulunduk ve net olarak bir daha tekerrür etmemesini söyledik. Rusya da sehven olduğunu, Türkiye'nin sınırlarına saygılı olduklarını ve tekerrür etmeyeceğini ifade ettiler.



UÇAN KUŞ BİLE OLSA


Şunu ifade edeyim net olarak, Türkiye'nin angajman kuralları ister Suriye ister Rusya ister başka ülke uçakları için olsun geçerlidir ve Türk Silahlı Kuvvetleri net olarak talimatlandırılmıştır. Uçan kuş bile olsa, kim Türkiye Cumhuriyeti'nin sınırlarını ihlal ederse gereken müdahalede bulunulur. Şimdi herkesin özellikle de Türkiye'nin dostluğuna önem verdiği Rusya'nın bu gerilimi daha fazla tırmandırmaması için gerekeni yapması lazım.





KİMSEYE TAVSİYE ETMEYİZ


Suriye, Rusya'nın komşusu değil ama Türkiye'nin komşusu. Suriye'de bir kriz, Rusya'yı etkilemez değil ama Türkiye'yi etkiler. Dolayısıyla Türkiye'nin çıkarlarını göz ardı eden bir politikayı hiçbir dost ülkeye tavsiye etmeyiz. Türkiye'nin sınırlarını ihlal eden bir yaklaşımı ise dost düşman kimseye tavsiye etmeyiz.



RUSLAR YANLIŞ YAPIYOR


Suriye krizi dün başlamış değil. Dört yıldır Suriye krizi konusunda biz BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesini harekete geçmeye çağırdık. Şimdi herkesin bir muhasebede bulunması lazım. Beş daimi üye hiçbir girişimde bulunmadı. Rusya'nın bu sefer doğrudan müdahil olması ve Beşar Esed'in, 'ben savaşacak kimse bulamıyorum' bir tavır içine girdiği dönemde Rusya'nın devreye girmesi gerçekten büyük bir yanlıştır. Rusya ile kanallarımız açık, gerekenleri konuşuyoruz. Ümit ederim bütün bu yanlış tutum ve tavırlardan bir an önce vazgeçilir.



Köşk'te güvenlik zirvesi


Başbakan Davutoğlu, partisinin Samsun'daki mitinginin ardından Ankara'ya dönerek güvenlik birimlerinin yetkilileriyle toplantı yaptı. Çankaya Köşkü'nde, Davutoğlu başkanlığındaki güvenlik toplantısına askeri yetkililer ile diğer güvenlik bürokratları katıldı. Güvenlik zirvesinde, terör olayları ve Suriye'deki gelişmeler ele alındı.



Silahlar gömülene kadar devam edecek


Başbakan Davutoğlu, 1 Kasım seçim mitinglerinin startını Samsun'dan verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan coşkulu kalabalığa seslenen Davutoğlu, terörle mücadelede kararlılık ve birlik mesajı verdi. Başbakan satır başları ile şunları kaydetti:



TÜRKİYE'Yİ AYDINLATIN


Çocuklarımız, gençlerimiz, bu özgür ülkede bugün geleceğe umutla bakıyorsa, yanan o ilk meşalenin ışığı vatan sathını aydınlattığı için bu meşale Samsun'da yakıldı, ilelebet bu topraklar hür ve özgür olacaktır. 1 Kasım'da bir demokrasi meşalesi yakmaya ve bu demokrasi meşalesiyle Türkiye'yi aydınlatmaya var mısınız?



BLOK SİYASETİ ÇÖKTÜ


Cumhuriyet Halk Partisi daha 9 Haziran günü 'AK Parti ile asla olmaz' dedi. Sonra yüzde 60'lık bloktan bahsettiler. Yüzde 60'lık blok üzerinden bir blok siyaseti geliştirdiler. Biz o blok siyasetini TBMM Başkanlık seçiminde çökerttik. Gösterdik ki AK Parti'nin iradesi olmadan Türkiye'de siyaset dizayn edilemez, siyasete şekil verilemez.



BİZDE ALDATMAK YOK


Hiç Sayın Kılıçdaroğlu'nun taş üstüne taş koyduğunu görünüz mü? Sayın Bahçeli'nin, 'Hayır' demekten başka bir sözünü duydunuz mu? Diğerlerini sormuyorum. Onlar söz söylemek için önce Kandil'e bakarlar. Biz ise söz söylemek için millete bakarız, millete. Biz size gerçekçi hedeflerle tutulabilir sözlerle geldik. Bizim kitabımızda hayal tacirliği, umut tacirliği yok. Birer birer o beyannamede yer alan bütün hususlar, bizce hayata geçirilecek şekilde santim santim hesaplandı. Bizde millete yalan söylemek de yok, milleti aldatmak da yok.



FIRSAT VERMEYECEĞİZ


7 Haziran'da dört farklı siyaset gördünüz. Biri AK Parti'nin takip ettiği birlik ve uzlaşma siyaseti, biri CHP'nin ilan ettiği blok siyaseti, diğeri MHP'nin daha doğrusu Sayın Bahçeli'nin takip ettiği hayır siyaseti, her şeye 'hayır' diyen siyaset. HDP de terör siyaseti takip ediyor. Sırtımızı dağa verdik' dediler. Milleti ayaklanmaya teşvik etmeye kalkıştılar. Halkımızın arasına fitne sokmaya çalıştılar. Bu ülkeyi bölmek ve parçalamak istikbalimizi karartmak isteyenlere kesinlikle fırsat verilmeyecek.



HEDEF GÜÇLÜ TÜRKİYE


Silahlar tamamen terk edilmedikçe, şehirlerimiz bütün illegal çetelerden temizlenmedikçe, ülkenin dört bir yanından vatandaşlarımız huzur ve emniyet içinde hissetmeye başlamadıkça bu operasyonlar durmayacak, kararlılıkla, neticeye ulaşana, bütün silahlar gömülene kadar sürdürülecektir.Terörü temizleyerek toplumsal barışı bir daha geri alınamaz biçimde tesis etmeye kararlıyız. Bütün bu kirli ittifakın hedefi büyük ve güçlü Türkiye'dir.



YSK'nın kararı yetki aşınması


Davutoğlu, YSK'nın sandıkların taşınmasına ret kararı vermesine ilişkin ise Yüksek Seçim Kurulu'na Anayasanın verdiği bir yetkinin olduğunu, çıkan karar saygılı olduklarını ifade etti. Kararın bu şekilde tecelli ettiğini, saygılı olmanın kararın doğru olduğu anlamına gelmeyeceğini anlatan Davutoğlu, “Saygılı olmak kararın gereğini neyse onun yapılmasını temin etmektir hükümet olarak bunu yapacağız, AK Parti olarak da buna saygı göstereceğiz. YSK'nın bunu göz önüne alması lazımdı. Böyle bir ortamda eğer seçim sandıklarının yer tespiti konusunda bu kaygılar göz önüne alınmış olsaydı halkın psikolojisini olumlu yönde etkilerdi. Dolayısıyla bizim doğru bulmadığımız bir karardır. Kritik bir dönemde Anayasa'nın YSK'ya verdiği yetkiyi kullanma anlamında da bir yetki aşınması söz konusudur. Nihayette doğru olmadığını inandığımız bir karar ama onun gereği neyse o olacak. YSK'nın verdiği karar doğrultusunda birtakım zaaflar ortaya çıkacak olsa da o zaafları gidermek için her türlü tedbiri alırız” dedi.



Ahmet Kaptan


Partisinin düzenlediği mitinge katılmak için Samsun'a giden Davutoğlu, “Malkoç Bey” adlı balıkçı teknesine binerek denize açıldı. Başbakan Davutoğlu, orta su trol avcılığı balıkçılarıyla ağ çekti, ağlara gelen balıkları kasalara yerleştirdi. Mitingte yaptığı konuşmada da balık avına ilişkin açıklama yapan Davutoğlu “Balıkçı Barınağı'na gittik balıkçılarla 'vira bismillah' dedik. Şimdi ise 'haydi bismillah' diyoruz” ifadelerini kullandı.





#Rus uçakları
#Davutoğlu
#ak parti
#1 kasım seçimi
9 yıl önce