|

Demirtaş'tan sol vurgusu

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş kesinleşmeyen seçim sonuçlarını değerlendirdi. Partililere ve seçmene teşekkür eden Demirtaş "Bu zafer bütün ezilenlerin bütün etnik kimliklerin kim varsa inancı ile birlikte özgür yaşamak isteyenlerin ortak zaferi. Solun ortak zaferidir" dedi.

Yeni Şafak
21:59 - 7/06/2015 Pazar
Güncelleme: 00:21 - 8/06/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş seçim kampanyaları sırasında AK Parti ile içeriden ve dışarıdan koalisyon yapmayacaklarına dair söz verdiklerini ve bu sözlerinin arkasında olduklarını söyledi.



HDP'nin yüzde 10 seçim barajını geçmesinin kesinleşmesinin ardından İstanbul'da açıklama yapan Demirtaş, "Eşit ve adil olmayan bir seçim kampanyası sonucu muhteşem bir zafer ve muazzam bir başarı elde ettik. Barıştan yana olanlar kazanmış, baskı ve otoriteden yana olanlar gerilemiş ve yenilmiştir... AKP ile içeriden ve dışarıdan koalisyon yapmayacağız diye söz verdik, sözümüzün arkasındayız" dedi. Demirtaş'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Hepiniz hoş geldiniz herkesi canı gönülden kutluyor ve selamlıyorum zorlu eşitsiz ve adil şartlarda gelişmeyen bir seçim kampanyasını tamamladık. Demokratik ve özgür bir ortamda gelişmediğini söyleyebiliriz. Devletin olanaklarına karşı kampanyaya, saldırıya karşı bizler Türkiye'nin ezilenleri olarak barış adalet özgürlükten yana olanlar olarak. Muhteşem bir başarı elde ettik hayırlı uğurlu olsun. Bu seçimde özgürlükten demokrasi barıştan yana olanlar kazanmış. Baskı otorite ve kendini Türkiye'nin tek sahibi olanlar kaybetmiştir. Bu zafer bütün ezilenlerin bütün etnik kimliklerin kim varsa inancı ile birlikte özgür yaşamak isteyenlerin ortak zaferi. Solun ortak zaferidir. Ülkede demokrasi sivil bir anaysa isteyenlerin 12 Eylül Anayasası'na karşı olanların ortak zaferidir. Kürtlerin de bu ülkede onurlu yaşamalarını istiyorum diyenlerin ortak zaferidir. Değerli arkadaşlar bizler seçim kampanyası boyunca ne söylediysek arkasındayız artık HDP gerçek bir Türkiye partisidir. Bunun onurunu hep birlikte yaşamayı hak ediyoruz. En önemli sonuçta AKP çözüm süreci yoktur diyerek Türkiye'nin doğusunda sıfırlanmıştır. Bize emaneten oy verenleri de mahcup etmeyeceğiz. Bu saat itibariyle Türkiye'de başkanlık ve diktatörlük tartışması son bulmuştur. Bu zaferde milyonların aklı bir üst akıl değil halkın ortak aklı ve vicdanı var. HDP Türkiye halkları aleyhinde olan hiçbir projede olamayacaktır. HDP'yi oluşturan hareketlere teşekkür ediyorum.



Yürüdüğümüz bu zorlu yolun boş olmadığı bir kez daha ortaya çıkmış oldu. Bizler demokratik çözüm ve barış sürecini yürütürken arkasında dururken, elbette ki İmralı'da devam eden süreci de hep destekledik. Sayın Öcalan, birlikte yaşam sivil çözüm konusunda her zaman destek oldu. ortak vatan vurgusuyla bu çözümün bu barışın temel aktörü oldu. kendisine özel olarak teşekkür ediyoruz. Bu başarının ortaya çıkmasında, kendisinin barış konusundaki kararlı duruşu da son derece belirleyicidir. İnanıyorum ki desteklerini artırarak sürdürecektir. Kalıcı barış konusunda kendisi bugüne kadar oynadığı rolü ve sorumluluğu oynamaya devam edecektir.



Figen Yüksekdağ'ın açıklamasından öne çıkan başlıklar şöyle:



Türkiye'deki büyük insanlık barajı aştı bu Türkiye'nin zaferidir kutuplaşmayı tanımayanların zaferidir. Yüzde onluk seçim barajı bütün Türkiye halklarına dayatılmış bir barajdır. Seçme ve seçilme hakkının rehin alınmasıdır. Kendi özgürlüğümüzü kendimiz yarattık. Barajı hep birlikte yıktık. Bugün sokaklardaki insanın kararlığı yıktı. Biz artık yasakları da Türkiye geçmişinde bir enkaz olarak görmek ve geride bırakmak istiyoruz.





#HDP Eş Genel Başkanı
#Selahattin Demirtaş
#canlı
9 yıl önce