|

Hollywood işi polisiye

Yönetmenliğini Emre Algın’ın üstlendiği TRT destekli Emanet, Hollywood klişeleri üzerine inşa ettiği basit hikâyesi, sorunlu olay örgüsü ve yapay karakterleriyle vasatın üzerine çıkamıyor. Filmin kayda değer artısı ise görüntü yönetimindeki başarısı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/08/2016 Pazar
Güncelleme: 21:38 - 6/08/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Sinemamızın tür skalası son yıllarda iyiden iyiye genişlerken, bazıları vizyonda gösterim şansı bulan bu tarz filmlerin bir kısmı da festival ortamları ve özel gösterimlerde seyirciyle buluşabiliyor. Komedi en şanslı tür olma unvanını koruyadursun, Türk sinemasının yumuşak karnı polisiyede de bazı çabalar göze çarpıyor. Bu hafta vizyona giren ve yönetmenliğini Emre Yalgın'ın üstlendiği Emanet, Hollywood klişeleri üzerinden yürümeyi tercih eden TRT destekli bir aksiyon-polisiyesi. Başrollerini Tayanç Ayaydın, Turgay Aydın, Elena Viunova ve Koray Şahinbaş'ın paylaştığı film, mafya hesaplaşmasının arasında kalan bir güvenlikçinin 'emanet'ini kurtarma çabasına odaklanıyor.



HER ADIM BİR KLİŞE


Yerli ve yabancı aksiyon filmlerinden aşina olduğumuz bir dizi olayı eksen alan Emanet, hikâyesi kadar kurgu, anlatım ve karakterleriyle de tipik Amerikan polisiyesinin izinden yürüyor. Seyircide merak duygusu uyandırmaya yönelik manipülatif çabanın hakim olduğu olay örgüsünü, neden ve nasıllığı muammaya dönüşen sorunlu ilişki ve bağlantılar, bir yerden sonra mizahi bir tona dönüşmeye başlayan yapay karakterler, gerçeklik duygusundan uzak, sıradan, günübirlik konuşmaların dahi gerisinde kalan yüzeysel diyaloglarıyla Emanet, attığı her düğümün ardından sorunlar ve sorular bırakarak ilerleyen film, yine öykünmeci bir finalle hikayesini noktalıyor.



GERÇEKLİKTEN ESER YOK


Film izahı mümkün olmayan bir dizi zaafın kurbanı ediliyor. İlk cinayetin işlendiği evde sıkışan iki düşman tarafın açıklaması güç, tuhaf bir biçimde evden çıkışları, polisi çağırmak üzere kapanan sahnenin ardından cinayete rağmen sorunsuz şekilde hayatlarına geri dönüşleri, küçük kızla güvenlikçi Mirza arasındaki sebepsiz (zira ilk karşılaştıklarında iki yabancı gibiler) ilişki, cevapsız kalıyor. Yine kimin hangi ilişkiler içinde olduğuna dair belirsizlikler, Rus kadın kahramanın kulüpte yaşadığı anlamsız şiddet sahnesi ve etraftakilerin garip tepkisizliği, her biri zayıf vurgulara sahip çıkar ilişkileri ve (açılış ve berber sahnelerinde bariz biçimde ortaya konulan) gerçek dışı, bariz mantık hataları, gerilimden çok mizah duygusu yaşatıyor. Filmin başarılı görüntü yönetimi belirgin biçimde öne çıkarken, müzik ve oyunculuklardaki vasatlık da dikkatten kaçmıyor.



TRT DESTEĞİ ÖNEMLİ


Emanet, TRT TV Filmleri projesi kapsamında desteklenen 33 TV filminden biriydi. Bu yapımlar arasında vizyona giren ilk film olma özelliğini de taşıyan Emanet, her ne kadar sinematografik bakımdan kayda değer bir başarı elde etmese de, TRT'nin yapım desteği noktasındaki çabalarının önemli bir örneği olarak kabul edilmeli.




#Emre Algın
#Hollywood
8 yıl önce