|

Özgürlük olmadan asla!

Tamamı yabancı, sekiz yapımın vizyona girdiği bu haftanın en iddialı filmi, tüm dünyada büyük ilgi gören '12 Yıllık Esaret' isimli yapım oldu. Film güçlü ve dokunaklı hikâyesiyle kölelik düzeninin acımasızlığını tüm yönleriyle gözler önüne seriyor.

Suat Köçer
00:00 - 24/01/2014 الجمعة
Güncelleme: 23:04 - 23/01/2014 الخميس
Yeni Şafak
Özgürlük olmadan asla!
Özgürlük olmadan asla!

Afrika kökenli bir Amerikalı olan Solomon Northup'ın 1853 yılında yazdığı ve kendi hikâyesini anlattığı romanından uyarlanan 12 Yıllık Esaret/12 Years A Slave, bu hafta vizyona girdi. Aldığı ödül ve övgülerle tüm dünyada büyük merak uyandıran film, 1800'lü yılların Amerikasında yaşanan köle ticareti ve kölelik kavramına son derece gerçekçi bir bakış getiriyor. Bu yılki Oscar ödüllerine 9 dalda aday olan 12 Yıllık Esaret, insan ticaretinin acımasızlığını tüm yönleriyle gözler önüne seriyor.

SOLOMON NORTHUP'IN GERÇEK HİKÂYESİ

Yönetmenliğini Steve McQueen'in üstlendiği filmin başrollerini ise Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch ve Paul Dano paylaşıyor. Solomon Northup'ın kendi yaşam hikâyesini anlattığı kitabından uyarlanan film, Northup'un barda tanıştığı iki 'beyaz' adam tarafından kaçırılarak köleleştirilmesini anlatıyor. Köle olmadığını anlatmaya çalışan Northup, karşısına çıkan acımasız tüccarlar tarafından zengin efendilere satılır. Özgürlük hayaliyle yanıp tutuşan genç adamın çabaları sonuçsuz kalır ve 12 yıllık bir esareti tüm acımasızlığıyla yaşamaya başlar.

ETKİLEYİCİ BİR BAŞYAPIT

Gerçek bir hikâyeden aktarılmış olması, ortaya samimi ve etkileyici bir film çıkmasını sağlamış. Bunun yanında, rollerini özveriyle taşıyan oyuncular da gerçeklik duygusunun seyirciye yansımasında büyük rol oynamış. Başta Chiwetel Ejiofor ve Michael Fassbender olmak üzere, kadronun tamamı bu dokunaklı hikâyenin anlamlı birer parçası haline gelmiş. Film, başarılı kurgusu, özgün müziği ve ustalıklı diyaloglarıyla başyapıt tanımını fazlasıyla hak ediyor.

Brad Pitt sürprizi

Filmin seyircisine bir de sürprizi var. Solomon Northup'ın köle olarak satıldığı çiftlikte dışarıdan usta olarak gelen Brad Pitt, son derece yalın oyunculuğu ile filme katkıda bulunuyor. Kanadalı göçmen Samuel Bass'i canlandıran Pitt, siyahileri köle olarak çalıştıran beyaz efendilerin adaletsizliğini çarpıcı diyaloglarla dile getiriyor. Northup'ın kurtulması için kendisinden yardım istediği Samuel, hayatını tehlikeye atma pahasına bu arzuyu yerine getirmeye çalışıyor.


٪d سنوات قبل