|

Aliyev'den madalya kazananlara büyük ödül

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 1. Avrupa Oyunları'nda madalya kazanacak sporculara para ödülü verilmesi kararı aldı. Aliyev'in imzaladığı kararname gereği, müsabakalarda birinci olan Azerbaycanlı sporculara 100 bin manat (yaklaşık 95 bin dolar), antrenörlerine ise 50 bin manat ödül verilecek.

Yeni Şafak
13:01 - 9/06/2015 Salı
Güncelleme: 10:03 - 9/06/2015 Salı
AA

Azerbaycan tarihinin en büyük organizasyonu olan 1. Avrupa Oyunları'na evsahipliği yapacak başkent Bakü'de, oyunlar öncesinde canlılık ve hareketlenme yaşanıyor. 12-28 Haziran'da 49 ülkeden 6 bini aşkın sporcunun, 20 branşta mücadele edeceği oyunlara sayılı günler kala, başkentin hemen hemen bütün sokak ve caddeleri, meydanları Avrupa Oyunları'na yönelik pankart, reklam panoları, bayrak ve flamalarla donatıldı.



Yabancı sporcu, gazeteci ve turistlerin yavaş yavaş gelmeye başlamasıyla başkent sokaklarının canlılığı her geçen gün artıyor. İki yıllık hazırlık aşamasının ardından yapılan çevre düzenlemeleri, yeni inşa edilen spor merkezleri ile adeta bir spor merkezine dönüşen Bakü'de, insanlar sabırsızlıkla oyunların açılış törenini bekliyor.



Hazar Denizi kıyısındaki Ulusal Park, hem başkentliler hem de yabancı konukların en fazla ziyaret ettikleri mekanların başında geliyor. Her zamankinden daha çok kalabalığın bulunduğu Ulusal Park'ta, turist sayısının artığı gözlemleniyor. Parkı ziyaret edenler, farklı yerlerde kurulan Bakü 2015 pankartlarının önünde bol bol fotoğraf çektiriyor.



Fransız gönüllü Olivia Margain ise birkaç gün önce geldiği Bakü'yü çok sevdiğini, Avrupa Oyunları'nın muhteşem bir organizasyon olacağına emin olduğunu ifade etti. Sırbistanlı Djordje Kocic de Bakü'ye ilk kez geldiğini, buradaki hareketliliği ve insanların sıcakkanlılığını çok sevdiğini kaydetti.



Sporcular için rahat ulaşım

Yetkililer, ulaşım sisteminin rahat ve verimli işlemesi için çok yönlü ulaştırma planı hazırlandı. Ayrıca, sporcuların tesislere zamanında yetişebilmesi için spor merkezlerine giden tüm yollara güvenlik şeritleri çekildi. Diğer araçlar bu şeritleri kullanamıyor, kullananlara trafik polisleri tarafından ceza kesiliyor.



Bakü'de, hem müsabakaların yapılacağı spor merkezlerinde hem de sporcularla gazetecilerin konaklayacağı atlet ve medya köylerinde üst düzey güvenlik uygulaması yapılıyor. Merkezler hem askeri birlikler, hem de Devlet Güvenlik Hizmeti ekipleri tarafından sıkı şekilde korunuyor. Sokaklarda ise geziye çıkacak turist ve sporcuların güvenliğini sağlamak için gri takım elbiseli sivil polisler nöbet tutuyor.



Dört yılda bir düzenlenmesi planlanan organizasyonda sporcular, 2016 Rio Olimpiyat Oyunları öncesinde kendilerini sınama fırsatı bulacak. 18 tesiste düzenlenecek oyunların açılış töreni, 68 bin kapasiteli Ulusal Stadyum'da gerçekleştirilecek.



Birincilere 100 bin manat ödül

Bu arada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 1. Avrupa Oyunları'nda madalya kazanacak sporculara para ödülü verilmesi kararı aldı. Aliyev'in imzaladığı kararname gereği, müsabakalarda birinci olan Azerbaycanlı sporculara 100 bin manat (yaklaşık 95 bin dolar), antrenörlerine ise 50 bin manat ödül verilecek.



Kararnameye göre, gümüş madalya kazanan sporcular 50 bin, antrenörleri 25'er bin, bronz madalya alan sporcular 30 bin, antrenörleri ise 15 bin manatlık ödülün sahibi olacak. Takım halinde yapılan müsabakalarda ise altın madalya alan takımın her sporcusu 30 bin, gümüş madalya alan sporcular 20'şer bin, bronz madalya alanlar da 10'ar bin manat para ödülü kazanacak.



Aynı zamanda Azerbaycan Milli Olimpiyat Komitesi (AMOK) Başkanlığını da yürüten cumhurbaşkanı Aliyev, bu sıfatıyla da bir kararname imzalayarak ödüller belirledi. Kararname doğrultusunda, birinciler 50, antrenörleri 25 bin, ikinciler 30, antrenörleri 15 bin, üçüncülük elde edenler 20, antrenörleri ise 10 bin manat para ödülü alacak. Takım sporlarında ise altın madalya kazanan sporcular 15'er bin, ikinciler 10'ar bin, üçüncüler de 5'er bin manatla ödüllendirilecek.



Azerbaycan, müsabakalarda 291 sporcu ile temsil edilecek. 12-28 Haziran'da Azerbaycan'da düzenlenecek Avrupa Oyunları'nda 49 ülkeden 6 bini aşkın sporcu, 20 branşta mücadele edecek.



#1. Avrupa Oyunları
#Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev
#bakü
9 yıl önce