|

Almanya, titreyerek finale yükseldi

Yeni Şafak
00:00 - 26/06/2008 Perşembe
Güncelleme: 09:24 - 26/06/2008 Perşembe
Yeni Şafak
Almanya, titreyerek finale yükseldi
Almanya, titreyerek finale yükseldi

İngiliz yayın kuruluşu BBC, Almanya'nın Philipp Lahm'ın attığı son dakika golüyle 2008 Avrupa Şampiyonası'nda finale yükseldiğini duyururken, Türkiye'nin büyük şanssızlık yaşadığını ve rakibine göre daha iyi oynadığını belirtti.

“Almanya zaferi hak etmedi” yorumunu yapan BBC, Almanya Milli Takımı'nın ikna edici bir futbol oynamamasına rağmen bir kez daha büyük finale ulaşmayı başardığını kaydetti.

Sakat ve cezalı futbolcusu fazla olan Türkiye'nin beklentilerin tersine cesaret dolu performans sergilediğine dikkat çekilen yorumda, Türk Milli Takımı'nın süratinin rakibini şaşırttığı ve ilk yarıyı daha farklı skorla bitirmesi gerektiği belirtildi.


Maçın sonuna kadar Türkiye'nin mücadelesinin bitmediğinin vurgulandığı yorumda, “Bu turnuvanın bize öğrettiği bir şey var. Türkiye'nin yenilgiyi kabul etmemesinin anlamı, yenikken dünyanın en tehlikeli takımı olduklarıdır. Türkiye maçı uzatmaya götürmek için çabaladı. Bu da hak ettiğinin en azıydı. Ancak mücadeleleri maçın son dakikalarında kalp kırıklığıyla sona erdi. Belki Almanya zaferi kucakladı, ama kredinin büyüğünü ortaya koyduğu muhteşem çabayla Türkiye hak etti. Aslında daha da çoğunu hak etti” denildi.


"PERİ MASALI SONA ERDİ"

ABD'nin ESPN spor televizyonu, Türkiye'nin, Avrupa Futbol Şampiyonası'na yarı finalde Almanya'ya 3-2 yenilerek veda etmesinin ardından, "Türkiye'nin peri masalı sona erdi" yorumunu yaptı.

Maçı ABD'de yayımlayan ESPN'in internet sayfasında yer alan haberde, Türkiye'nin, eksik kadrosuna karşın özellikle ilk yarıda sahanın hakimi olduğuna işaret edildi.

ESPN, Türkiye'nin Semih Şentürk'ün 86'ıncı dakikadaki golüyle umutlandığını, ancak Almanya'nın son dakika golüne engel olamadığını yazdı.

ESPN'in haberinin başlığında, "Türkler'in kalbi kırıldı" ifadesi yer aldı.


ARNAVUT BASINI: ALMANYA, TÜRK STİLİYLE FİNALE YÜKSELDİ

Almanya'ya son dakika golüyle elenerek Euro 2008'de final şansını kaçıran ay yıldızlılar Arnavut gazetelerinin ilk sayfalarına taşındı. Türk milli takımının oyunu bir destan olarak yorumlanan gazetelerde, şansın bu sefer Almanya'ya güldüğünün altı çizildi.

Arnavut gazeteleri Almanya'nın 3-2 kazanarak finale yükseldiği maçı şu başlıklarla duyurdu:

Spor ekspres (Sport ekspres): Gelenek heyecanı durdurdu; Almanya, Türk stiliyle finale yükseldi

Arnavut spor (Sporti shqiptar): Almanya, titreyerek finale yükseldi

Arnavut Gazetesi (Gazeta Shqiptare): Basel'de show; Almanya finale yükseldi; Löw, Terim'in çocuklarından korktu

Bizim zaman (Koha Jone): Terim'in ay yıldızlıları mücadele etti; şans Almanya'ya güldü

Metropol: Titreşimler arasında final zaferi

Telegraf: Sürpriz yok, Almanya finale yükseldi

Panorama: Almanya finale; Türkiye son dakikada teslim oldu



GUARDIAN: TÜRKİYE'NİN FUTBOLA KATKISI


İngiltere gazeteleri bu sabah, Türkiye'nin Almanya karşısında 3-2 mağlup olduğu ve Avrupa şampiyonasına veda etmesine yol açan maça geniş yer ayırıyor.

Maçın sonucunu baskısına yetiştiren gazetelerden Guardian, "Kazanan Almanya olsa da tarafsız seyircinin kalbini kazanan Türkiye oldu" diyor. Gazetenin yorumundan öne çıkan bazı satırlar şöyle:

"Bu yarı final karşılaşması, Almanya'nın kazanması gereken bir karşılaşmaydı. Arkalarında son derece sağlam bir tarih vardı. Joachim Löw'ün takımı için senaryo baştan yazılmıştı. Sonuçta yazılan oldu da. Ancak maçın skoru, Türkiye'nin, bu belleklere kazınacak maça yaptığı katkıları dikkate almadı."

Guardian'ın spor yorumcusu David Hytner, "Ama Fatih Terim'in takımı bu kadere boyun eğmeyi reddetti" diyor.

"Eğer Fatih Terim'in takımının bu evreye kadar biraz gerçeküstü sayılabilecek ve son dakika golleri, bir dizi sakatlık ve kart cezalarının yaşandığı yolculuğunda asla vazgeçmeme ruhu bir rol oynamışsa, takımın o şanlı rakiplerini dizleri üstüne çöktürmekle tehdit eden de bu serbest ve maceracı oyunları olmuştur."

"Bu kez son dakika golüyle biten maçın dramatik finali Almanya'nın eseri oldu" diyen Guardian yazarı, Türkiye takımının maça eksiklerle çıkmasının oyun kurmadaki etkisine de değiniyor ve Türkiye'nin buna rağmen, oyunun ilk dakikalarına hakim olduğunu söylüyor:

"Türkiye'nin, maçın ilk 20 dakikasına hakim olduğunu söylemek abartılı olmaz. Takımın temposu, ilk yarının sonlarına doğru da yükselişini sürdürdü. Orta saha oyuncuları hayatlarının futbolunu oynarken, Terim'in taktikleri de doğruluğunu ispatladı."

Yazısını Alman futbolcu Philip Lahm'ın golüne giden saniyeleri tasvir ederek sürdüren Guardian yazarı, Lahm'ın golünün Türklerin kalbine saplanan bir bıçak gibi olduğunu söylüyor.

Times gazetesinin kıdemli futbol muhabiri Martin Samuel ise, "Türkiye'yi elemek için özel bir şeylerin olması gerektiği belliydi. Bu özel an, nefes kesici maçın bir dakikasında yaşandı" diyor.

Türkiye'nin bu olağanüstü serüveni, Kazım-Richards'ın çaresiz kaldığı bir anda Philipp Lahm'ın hedefine ölçüp biçip attığı golle sona erdi.

Türkiye'nin bu son karşılaşmadaki mücadelesini ölçmek için yalnızca oyunu nasıl yönlendirdiklerine bakmamız yetmez. Almanya'nın Miroslav Klose ile maçın bitimine 11 dakika kala attığı gole rağmen, adeta ölümden nasıl döndüklerine de bakmamız gerekli."

Karşılaşmada takımların öngörülerin çok ötesinde bir şekilde birbirlerine eşit bir oyun sergilediklerini söyleyen Times yazarı, maçın ilk 45 dakikasında Türkiye takımının daha iyi bir oyun sergilediğini de yazıyor.

"İlk bakışta Türkiye, Basel'e defans, ya da defansın biraz ötesinde bir futbol oynamak için gelmiş gibi görünüyordu. Ancak, başlangıç vuruşundan itibaren, karşımızda 9-0-1 diye tasvir edebileceğimiz bambaşka bir sahne vardı. Tahminlerimizde ne kadar yanıldığımızı gördük."

Türkiye-Almanya maçı, İngiltere basınında yalnızca yorumlarla yer bulmadı, maç öncesinin heyecanını gazeteler tam sayfa fotoğraflarla da aktardı.

Daily Telegraph gazetesi, iki sayfasını yüzlerini destekledikleri takımın renklerine boyayan Türkiye ve Almanya taraftarlarının fotoğraflarıyla süslerken, Guardian gazetesi ise, orta sayfasına Almanya'da balkonlarında Türk ve Alman bayraklarının asılı olduğu binaların fotoğrafını yerleştiriyor.

16 yıl önce