|

Bu yatırımlar futbola ne 'Katar' ?

Futbolda yabancı sermaye yeni bir konu olmasa da geçtiğimiz 10 yıldaki gelişmeler, Arap yatırımları sayesinde Avrupa futbolunun Orta Doğu'ya açılmasını sağladı. Başını Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar'ın çektiği ülke şirketleri, önemli Avrupa liglerinde takım sahipliğinin yanı sıra forma sponsorlukları sayesinde de belirleyici duruma geldi.

Yeni Şafak ve
15:21 - 4/08/2015 Salı
Güncelleme: 12:56 - 4/08/2015 Salı
Yeni Şafak

Öncelikle Rus milyarder Roman Abromovich'in İngiliz devi Chelsea'yı satın alması ardından Avrupa liglerinde yabancı sermaye, başarı ve para arasındaki ilişkiyi gözler önüne sermeye başladı. 2008'de İngiltere'nin köklü kulüplerinden Manchester City'nin Abu Dhabi Holding'e satılması sonrasında 2012'de 40 yıl aradan sonra şampiyonluk ipini göğüslemesi ve aynı başarıyı 2014'te de tekrarlaması, Arap şirketlerinin spor yatırımlarını da önemli ölçüde arttırdı.


2011'de Paris Saint Germain'in Arap sermayesi ile tanışması, kulübün başarılarını olduğu kadar sponsorluk antlaşmalarını da olumlu anlamda etkiledi. Öyle ki geçtiğimiz yıl kulüp, bir önceki yıla göre sponsorluk gelirini yüzde 80 oranında arttırdı.



Sponsorluk anlaşmaları Avrupa kulüplerini uçuruyor

Rapucom araştırmasına göre BAE forma sponsorluğunda 2005'ten bu yana zirvede olmayı sürdürüyor. BAE şirketleri sadece geçtiğimiz sezon İspanya, Almanya, İngiltere, İtalya ve Fransa'da 120 milyon euro harcama gerçekleştirdi. Rapora göre Ortadoğu şirketlerinin sponsorluk anlaşmaları içerisindeki payı 5 yıl öncesine göre 6 kat artarak yüzde 18'e yükseldi. Bu anlaşmalarda ise Katar Turizm, Emirates ve Etihad havayolları ön plana çıkan şirketler.



Barça'ya yeminini bozdurdular!

Katar'ın futbol yatırımları kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Katar Vakfı'nın 2010'da Barcelona ile 170 milyon euro forma sponsorluk anlaşması yapması ile başladı. Kuruluşundan bu yana forma reklamı almayan Barcelona bu geleneğini bir ücret karşılığı olmadan ilk kez 2005'te UNICEF için bozmuştu. 2013'e gelindiğinde ise Katar Havayolları, Barcelona ile ana sponsorluk anlaşması yaptı ve kulübün 4 yıl boyunca toplam 180 milyon euro alacağı duyuruldu. Halen Katar Havayolları Barcelona'nın, Emirates Havayolları Milan, Paris Saint Germain ve Real Madrid'in ve Etihad Havayolları ise Mancester City'ye sponsorluk yapıyor. Ayrıca Emirates gelecek sezon FA Cup'a isim sponsoru olmak için İngiltere Federasyonu ile görüşmelere başladıklarını duyurdu. Henüz kesinleşmese de böyle bir anlaşma ile federasyonun yıllık 10 milyon sterlin gelir elde edeceği belirtiliyor. Real Madrid kulübü de geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı anlaşma ile yıllık 20 milyon euro karşılığında stadın isminin Abu Dhabi Bernabeu olacağını açıkladı.





Katar için küçük Brezilya için büyük meblağ

Katar 2022 ile Dünya Kupası'nda yatırım rekoru kırılacak. Herhangi bir sportif başarı geçmişi olmayan ve 2010'da dünya kupasına ev sahipliği yapacağı açıklanan Katar, 2000'li yıllarla beraber yaşlanmış yıldız futbolcuların uğrak yeri olması ile futbolda adını duyurmaya başladı. Petrol ve doğal gazın zenginleştirdiği ülke, 2022 Dünya Kupası için stadyum ve altyapılara 200 milyar dolar harcayacak. Turnuvaya hazırlık sürecinde yeni yerleşim alanları, metro hattı ve stadyumlar inşa edilmesi Katar için ekonomik anlamda bir sorun olarak görülmüyor. Geçtiğimiz turnuvanın ev sahibi 192 milyon nüfusa sahip Brezilya'nın dünya kupası harcamaları ise 14 milyar dolardı ve bu bile ülkede çok büyük tepkilere neden olmuştu.



Gerçekte ise Katar'ın Dünya Kupası'nı düzenlemesinin nedeni ekonomik olmaktan çok, uluslararası alanda sporu yumuşak güç olarak kullanmak istemesi ile ilgili. Bunda da şimdiden başarılı olduğunu söylemek mümkün. FIFA yönetimi Katar'da yaz sıcaklıklarının 45 dereceyi bulması nedeniyle turnuvanın tarihinde ilk defa Kasım-Aralık aylarında düzenleneceğini duyurdu.








#Derin Ekonomi
#Birleşik Arap Emirlikleri
#Katar
#barcelona
#Manchester United
#Futbolda Arap sponsorlukları
9 yıl önce