|

Grosskreutz FIFA'lık oldu

Galatasaray, Grossreutz'la sözleşme imzaladığını duyurdu ancak ekledi: FIFA'nın onayını bekliyoruz. İşte transferi sıkıntıya sokan şok gerçekler...

Yeni Şafak ve
04:00 - 2/09/2015 Wednesday
Güncelleme: 08:59 - 2/09/2015 Wednesday
Yeni Şafak

Galatasaray'ın transferin son gününde Borussia Dortmund'dan transferi Kevin Grosskreutz'da dün şok gelişmeler yaşandı. Son gün, ilerleyen saatlerde İstanbul'a getirilen, sağlık kontrolünden geçirilen Alman yıldızla imzaların atılması beklenirken, sarı-kırmızılı takımdan bildirim yapılmaması kafalarda soru işaretleri uyandırmıştı ki işin aslı çok geçmeden ortaya çıktı. 27 yaşındaki yıldızın kulübü Borussia Dortmund'un, oyuncusunun FIFA'nın Transfer Matching System (TMS) / Transfer Eşleştirme Sistemi üzerindeki eşleşmesini de zamanında yaptığı, asıl tıkanıklığın TFF'nin sisteme ulaşamamasından kaynaklandığı öğrenildi. G.Saray'ın Grosskreutz ile ilgili FIFA'nın TMS sistemine zamanında gerekli evrak ve bilgileri girdiği, B.Dortmund'un da aynı işlemi saat 24.00'ten önce yaptığı; ancak TFF'nin sistemsel arızadan dolayı bu veri girişini geciktirdiği kaydedildi. Hem TFF, hem B.Dortmund hem de G.Saray'ın, FIFA'yı sistemsel hatadan dolayı zamanında bilgilendirdiği öğrenildi.



Sorun FIFA'ya bildirildi

Bu sürpriz gelişme G.Saray Kulübü'nde paniğe yol açarken, iki kulüp ve TFF yönetiminin, FIFA'nın TMS sisteminde oluşan sistemsel hatayı, bu nedenle oluşan gecikmeyi FIFA'ya zamanında bildirmesinin, transferin geçerli kabul edilmesi ihtimalini artırıyor. Kevin Grosskreutz'un Borussia Dortmund ve Galatasaray arasındaki transfer süreciyle ilgili nihai kararı FIFA verecek.



Son karar bekleniyor

Galatasaray yönetimi, Grosskreutz'un transferindeki tüm bürokratik işlemleri saat 23.55'te tamamlayıp TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş'a gönderdiklerini belirttti. TFF'den yapılan açıklamada da sarı-kırmızılı kulübün transfer işlemlerini zamanında yetiştirdiği kaydedildi. G.Saray, Grosskreutz'un işlemlerini 23.55'de sisteme girerken TFF de benzer işlemi FIFA'nın sistemine 24.00'ten önce ulaştırdı. Ancak FIFA'nın sistemindeki tıkanıklık ve sistem hatalarından dolayı işlemin saat 00.48'te ulaştığı öğrenildi. Takvim 1 Eylül'ü gösterdiği için sistemin transfere onay vermediği bildirildi. G.Saray ve TFF, transferin geçerli sayılması için FIFA ile temas halinde.



Galatasaray Sportif AŞ'nin KAP'a gönderdiği açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Profesyonel futbolcu Kevin Grosskreutz ve kulübü Borussia Dortmund Gmbh & Co. ile oyuncunun transferi konusunda anlaşmaya varılmıştır. Buna göre, oyuncunun eski kulübüne 1.500.000 EURO tutarında bonservis ücreti ödenecektir.



Ayrıca, 2015/2016 sezonunda kulübümüz Şampiyonlar Ligi gruplarına katılmaya hak kazanırsa bir kereye mahsus olmak üzere 250.000 EURO daha ödenecektir. Oyuncunun kendisiyle ise 3 futbol sezonu için aşağıdaki şartlarda anlaşılmıştır:


2015-2016 sezonu için: 1.850.000 EURO sabit transfer ücreti ve 20.000 EURO maç başı ücreti,


2016-2017 sezonu için: 1.500.000 EURO sabit transfer ücreti ve 20.000 EURO maç başı ücreti,


2017-2018 sezonu için: 1.500.000 EURO sabit transfer ücreti ve 20.000 EURO maç başı ücreti."



FIFA TMS sistemi nedir?

Transfer Eşleştirme Sistemi (Transfer Matching System), 1 Ekim 2010'da yürürlüğe girdi.


* Bu sistem, bir futbolcunun aynı anda birden fazla kulüp tarafından kayıt altına alınmasının engellenmesi, küçük yaştaki futbolcuların korunması, transferin tarafı olan kulüplerce internet üzerinden işleyen bir sisteme girilmesi ve bu işlemlerin ulusal federasyonlar tarafından denetlenmesi esaslarına dayanıyor.


* Transfere konu ki kulüp TMS'ye aynı bilgileri girmek zorunda, aksi takdirde transfer bloke edilir.


* İki kulüp ve federasyonlar, oyuncuyla ilgili (kulüp, menajer bilgileri, transfer tutarı, ödeme koşulları, banka bilgileri gibi) 30'dan fazla bilgiyi online sisteme girer.



48 dakika gecikti

23.55: G.Saray, Kevin Grosskreutz'un işlemlerini FIFA'nın TMS sistemine girdi.


23.57: Borussia Dortmund da aynı eşleşmeyi FIFA'nın TMS sistemine yaptı.


23.58: Aynı işlemi Türkiye Futbol


Federasyonu da 24.00'ten önce gerçekleştirdi.


00.48: TFF'nin TMS sistemine yaptığı veri girişi, yaklaşık 50 dakika gecikmeyle ulaştı.



Ülkesine geri döndü

Galatasaray'da transfer konusunda bu şok gelişme yaşanırken Kevin Grosskreutz, dün sabah erken saatlerde ülkesine geri döndü. Alman futbolcunun, eşyalarını toplayıp İstanbul'a döneceği kaydediliyor. Grosskreutz'un FIFA süreci sonuçlanana kadar sarı-kırmızılı takımla idmana çıkacağı öğrenildi.



B.Dortmund: Karar FIFA'nın

Borussia Dortmund Kulübü, Kevin Grosskreutz transferinde yaşanan gelişmeyle ilgili açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, "Grosskreutz transferinin FIFA TMS sistemine girişleri zamanında yapılmıştır. Bunun belgeleri de vardır. Grosskreutz'un transferi henüz bitmedi. Konu ile ilgili kararı FIFA verecek" denildi.



De Gea 1 dakikayla kaçtı

Manchester United'da oynayan 24 yaşındaki İspanyol kaleci De Gea'yı transfer etmek için yaz başından bu yana İngiliz kulübü ile müzakere yapan Real Madrid, transferi son güne bırakınca sonuca ulaşamadı. İki kulüp arasında anlaşma sağlanmasına rağmen belgelerin İspanya Profesyonel Futbol Ligi (LFP) kurumuna yasal sürenin dolmasından 1 dakika sonra gelmesinden dolayı transfer gerçekleşmedi. UEFA, yıldız oyuncunun M.United'ın Şampiyonlar Ligi listesinde yer aldığını ve bu listenin onaylandığını belirtti. İspanya Futbol Federasyonu da transfere onay vermeyeceklerini açıkladı. Real Madrid ise gerekli yükümlülükleri getirdiklerini, M.United'ın ağırdan aldığını açıkladı.



Cebini doldurdu gitti! 657 bin 500 Euro






Felipe Melo, İtalya'ya ayak basarken, G.Saray da Brezilyalı yıldızın transferini resmen duyurdu. Melo için Inter'den 3 milyon 700 bin Euro bonservis bedeli alacak sarı-kırmızılılar, oyuncuya, maaşının hakedeşi ve maç başı parası ücretleri olarak 657 bin 500 Euro ödeyecek. İnter'in 3 yıl boyunca Şampiyonlar Ligi gruplarına kaldığı her sezon için G.Saray, 500 bin Euro ekstra bonus alacak.



'İnter benim rüyamdı'

Felipe Melo, İtalya'da coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanırken, havalimanında kısa bir açıklama yaptı. Brezilyalı yıldız, Inter'in bir rüya takım olduğunu söylerken, ''Çok ama çok mutluyum. Inter benim rüyamdı. Taraftara ne diyebilirim ki? Forza Inter...'' ifadelerini kullandı.


Melo, sosyal medyadan G.Saray taraftarına veda etti: "4 yıllık tutku, zaferler, ortak aşk ve mükemmel hatıralar.. Bunların hepsi kalbimde... Galatasaray, seni ve taraftarlarımızı hiç unutmayacağım.. Bu bir veda mesajı değil, bu tekrar görüşürüz mesajı... Galatasaray büyük bir taraftar daha kazandı.. Yaşadığımız her şey unutulmazdı.."





#Kevin Grosskreutz
#galatasaray
#fifa
9 years ago