|

Sınırsız yabancı futbolu bitiriyor

Yabancı futbolcu serbestliği kulüpleri iflasın eşiğine getirdi. Sadece dört büyüklerin yabancı transferine harcadığı tutar yıllık 140 milyon Euro’yu buldu. 3 yıllık anlaşmalar baz alındığında ise bu rakam, maaşlar dahil 421 milyon Euro’ya, yaklaşık 2 milyar TL'ye ulaşıyor. Serbestlik öncesi bu rakam 41 milyon Euro’ydu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/11/2017 Perşembe
Güncelleme: 15:02 - 16/11/2017 Perşembe
Yeni Şafak
2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlayan 14 yabancı futbolcu serbestliği bu sezon 3. yılına girdi
2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlayan 14 yabancı futbolcu serbestliği bu sezon 3. yılına girdi

Süper Lig'de son dönemin en önemli tartışma konusu şüphesiz yabancı oyuncu sayısı. Bazılarına göre kulüplerde ne kadar yabancı futbolcu oynarsa Avrupa'daki başarının ve tribündeki seyirci sayısının artacağı yönünde. Bir diğer görüşe göre ise; yabancı oyuncu sayısının fazlalığı Milli Takım'ın başarısını etkiliyor ve o nedenle bu işe bir kısıtlama getirilmesi gerekiyor. Peki bu tartışmaların haricinde, yabancı oyuncu serbestliğinin kulüplere maliyeti ne oldu? 2015-2016 sezonu itibariyle uygulanmaya başlayan 14 yabancı futbolcu serbestliği bu sezon 3. yılına girdi. Peki bu kuralın öncesinde uygulanan 5+3 kuralında kulüpler yabancı futbolculara ne kadar harcıyordu? Kural değiştikten sonra ne kadar harcadılar? Mercek altına aldık.

KURAL 5+3 YABANCIYDI

TFF 2014-2015 sezonunda 5+3 yabancı kuralını uyguladığında 4 büyük kulübün toplamda 33.3 milyon Euro bonservis bedeli ödediği göze çarpıyor. Bu konuda Karadeniz ekibi Trabzonspor'un İstanbul kulüplerine göre epey bir harcama yaptığı görülüyor. Toplamda 5 oyuncuya 16 milyon 450 bin Euro bonservis bedeli ödeyen bordo-mavilileri, 4 oyuncuya ödediği 9.5 milyon Euro ile Beşiktaş takip ediyor. O sezon fazla transfer yapmayıp, kadrosuna sadece Diego'yu katan Fenerbahçe, oyuncuya 5 milyon Euro imza parası ödedi. Galatasaray ise 2 milyon 350 bin Euro karşılığında 2 oyuncu transfer etti. O sezon 4 büyükler dışında Süper Lig'de yer alan diğer kulüpler ise toplamda 8 milyon 450 bin Euro bonservis bedeli ödediler. Sezon toplamına baktığımızda ise karşımıza, 41 milyon 750 bin Euro gibi bir harcama çıkıyor

VE KURAL DEĞİŞTİ

Türkiye Süper Ligi, 2015-2016 sezonuna 14 yabancı serbestliğiyle girdi. Hal böyle olunca kadrolarını yabancı oyuncularla genişletmek isteyen kulüpler, kesenin ağzını açtı. O sezon 4 büyükler yabancı oyuncu bonservislerine toplamda 64.4 milyon Euro ücret ödeyerek, bir önceki sezonu ikiye katladılar. 5 transfere 31 milyon 650 bin Euro harcayan Fenerbahçe, rakiplerine fark atarken, Beşiktaş, 7 futbolcuya 13 milyon 950 bin Euro ödeyerek ikinci sırada yer aldı. O sezon kadrosuna 6 yabancı oyuncu katan Galatasaray, toplamda 10 milyon 440 bin Euro harcarken, Trabzonspor ise 4 futbolcuya 8.1 milyon Euro ücret ödedi. Süper Lig'de mücadele eden Anadolu kulüpleri ise yabancı oyuncu transferine yaklaşık 21.5 milyon Euro para harcadı. 2015-2016 sezonunun toplam harcamasına baktığımızda ise, karşımıza 85.9 milyon Euro gibi devasa bir rakam çıkıyor.

  • BİRAZ FRENE BASTILAR
  • Kuralın uygulandığı 2. sezon olan 2016-2017 sezonunda 4 büyüklerin yabancı futbolcu transferlerinde daha kontrollü hareket ettikleri görüldü. 4 büyükler, 2016-2017'de yabancı oyuncu transferine 51.8 milyon Euro harcadı. O sezon Fenerbahçe yaptığı 8 transfere 16.6 milyon Euro bonservis bedeli ödeyerek ilk sırada yer alırken, Beşiktaş, 5 transfere 15 milyon Euro bedel ödedi. Trabzonspor ise bonservis bedeli ödediği 8 futbolcuya 14.2 milyon Euro harcadı. O sezonu bonservisli transfer konusunda daha temkinli geçiren Galatasaray, kulüplerine fesih bedeli ödeyerek kadrosuna kattığı 3 oyuncuya 6 milyon Euro bedel ödedi. O sezon Süper Lig'de yer alan diğer kulüpler ise yabancı oyuncu transferlerine 19 milyon Euro bonservis ücreti ödediler. 2016-2017 sezonunun toplamına baktığımızda karşımıza 60.2 milyon Euro gibi yine yüksek kabul edilebilecek bir rakam çıkıyor.
HARCAMA REKORU KIRILDI

Yabancı oyuncu sayısının tartışılmaya başlandığı bu sezonda kulüpler yine boş durmadı ve kadrolarındaki kontenjanı sonuna kadar kullanmanın çabasını gösterdiler. 4 büyükler, bu sezon başında yabancı oyuncu transferine toplamda 74,6 milyon 50 bin Euro para harcadılar. Son 2 sezonu istediği sırada bitiremeyen Galatasaray, kadrosunu neredeyse baştan aşağıya yenilerken, yaptığı 10 transfere toplamda 39.5 milyon Euro gibi rekor bir harcama yaptı. Yine, sezona uzun süredir yakalayamadığı şampiyonluğa ulaşmak hedefiyle giren Fenerbahçe 9 oyuncuya toplamda 21.6 milyon Euro bonservis bedeli ödedi. Trabzonspor bu sezon kadrosuna bonservisiyle 4 yabancı futbolcu kattı ve bu oyuncular için 7 milyon Euro ücret ödedi. Geride kalan 2 sezonu şampiyon tamamlayan Beşiktaş ise, hazır kadronun verdiği avantajla 4 oyuncu transfer etti ve toplamda 6.5 milyon Euro bonservis bedeli, ödedi. Bu sezon Süper Lig'de bulunan diğer kulüpler ise yaptıkları yabancı oyuncu transferlerine yaklaşık 23 milyon Euro bonservis ücreti ödediler. Sezonun toplamına baktığımızda ise, henüz ara transfer dönemine girilmemiş olmasına rağmen, kulüplerimizin 97,6 milyon Euro gibi, Süper Lig tarihinde rastlanmayan bir harcamaya imza attıkları görülüyor.


4 BÜYÜKLERDE EN ÇOK KAZANAN VAN PERSİE

Yukarıda bahsettiğimiz rakamlar, yabancı oyuncuların maaşlarını kapsamıyor. Bir de bu harcamaları yıllık ücretlerle birlikte düşündüğümüzde, vaziyet, altından kalkılamaz bir hal alıyor. Süper Lig'de en fazla kazanan oyuncu olarak 5 milyon Euro ile Fenerbahçeli Robin van Persie göze çarparken, Beşiktaşlı Negredo 4.3 milyon Euro, yine takım arkadaşı Pepe 4 milyon 250 bin Euro ile ilk 3 sırayı paylaşıyor. 4 büyük kulüp bu sezon kadrolarına kattığı yabancı oyunculara toplamda 64.8 milyon Euro ücret taahhütünde bulundu. Kadrosunu yenileyen Galatasaray 23.8 milyon Euro ile bu konuda zirvede yer alırken, Fenerbahçe, 21 milyon ile 2. sırayı alıyor. Beşiktaş, 13 milyon Euro ile en fazla maaş ödeyen 3. kulüp olurken, Trabzonspor'un ödediği 6.5 milyon Euro göze çarpıyor. 4 büyüklerin dışında Anadolu takımları da kadrosuna kattıkları bazı yıldız oyunculara fahiş rakamlar ödüyorlar. Örneğin Akdeniz temsilcisi Antalyaspor Samir Nasri'ye yıllık 5 milyon Euro'ya imza attırdı.

  • BORÇ HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
  • Yabancı sayısı serbest bırakılmadan önceki son sezon, 4 büyüklerin toplamda 23.2 milyon Euro maaş ödediklerini düşünürsek, Türk futboluna mali olarak uçuruma götürdüğünden rahatlıkla bahsedebiliriz. Çünkü, yabancı serbestliği geldikten sonra, büyük kulüpler bu futbolculara sezon başı ortalama 60 milyon Euro maaş ödediler. Görünen o ki, kadrolarına kattıkları yabancı oyuncularla uzun süreli sözleşmeler imzalayan kulüpler, kuralın değişeceği söylenen 2019 yılana kadar devasa rakamlarla borçlanmaya devam edecekler. Diğer yandan UEFA'dan harcamalara ilişkin yaptırım gören kulüplerimizin ileriki dönemlerde başı ağrıyacağı da düşünülüyor.

#Futbol
#Süper Lig
#Borç
#Yabancı Sınırı
6 yıl önce