|

Sporda şiddete sıfır tolerans

Süper Kupa'daki Beşiktaş-Atiker Konyaspor maçı sonrası yaşanan olaylar üzerine Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın organizasyonuyla yapılan ve üst düzey yetkililerin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, sporda şiddetin önlenmesi için önemli yaptırımların uygulanması gündeme alındı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 11/08/2017 Cuma
Güncelleme: 03:09 - 11/08/2017 Cuma
Yeni Şafak
Sporda şiddete sıfır tolerans
Sporda şiddete sıfır tolerans

Süper Kupa Finali'nde Beşiktaş ile Atiker Konyaspor arasında oynanan maç sonrasında yaşanan saha olaylarını değerledirmek ve sporda şiddet olgusunu kökten ortadan kaldırmak amacıyla Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak'ın koordinasyonunda gerçekleştirilen toplantı dün Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantıya, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanı sıra Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Jandarma Genel Komutan Yardımcısı Korgeneral Ali Çardakçı, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Türkiye Voleybol Federasyonu Başkanı Mehmet Akif Üstündağ, Türkiye Basketbol Federasyonu Başkanı Hidayet Türkoğlu ve Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Bilal Eyuboğlu'nun katıldı.

Toplantı sonrası bir açıklama yapan Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak, toplantıda öncelikle geçen sezon Eskişehir ve Antalya'da oynanan müsabakalarda yaşanan olayları değerlendirdiklerini dile getirerek, “Kupa finallerine e-bilet uygulamasının konulmasını kararlaştırdık. E-bilet uygulamasında, sporda şiddete yönelik hareketlerde bulunan taraftarların kayıtlarının tutulduğunu ve bu kişilerin statlara alınmadığını görüyoruz. Bu uygulamanın bu iki finalde de uygulanmasını talep ediyoruz. Ayrıca müsabakaların risk analizinin yapılmasını değerlendiriyoruz. Müsabakanın konumuna göre, taraftarın hareket alanına göre, iki kulüp arasındaki geçmiş husumetlere yönelik risk analizlerinin yapılmasını değerlendiriyoruz" dedi. Teknolojinin de etkin kullanımına dikkati çeken Bak, "Teknoloji kabiliyetimizi artırmakla ilgili bazı öneriler, çalışmalar olacak. Olaylara sebep olanların tespitinde, teknolojinin daha iyi kullanılması hususunda talepler var. Gençlik ve Spor Bakanlığı olarak denetleme ve takip açısından çok daha etkin bir yapı izleyeceğimizi ifade etmek istiyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

4 KİŞİ HAKKINDA YAKALAMA KARARI

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise Beşiktaş-Atiker Konyaspor maçında çıkan olaylara ilişkin Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yaptığı tahkikatın devam ettiğini belirterek, "Bu soruşturma sürecinde 4 kişi hakkında yakalama kararı çıkarılmıştır. Kolluk kuvvetlerimizin de desteğiyle en kısa zamanda 'fair-play'i, dostluğu, centilmenliği ortadan kaldıran bu tür görüntülere sebebiyet verenlerle ilgili de yargımız, hakim ve savcılarımız hızlı, etkin bir şekilde ve bu suçları önleyecek şekilde çaba göstermektedirler” dedi. Gül, 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun'un birçok sorunu çözdüğünü ifade ederek, “Kanunda genel olarak bir eksiklik yok ama uygulamada ihtiyaç duyduğumuz bazı konularla ilgili, 6222 Sayılı Kanun'da bir revizyona gidilebilir. İhtiyaç duyulan konularda bir değişiklik yapılabilir, bunların içeriğini konuşacağız" diye konuştu.

KAMU GÖREVLİLERİ FORMA GİYMEYECEK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise yaptığı değerlendirmede, “6222 sayılı Kanun, spor hayatımıza çok önemli bir katkı sundu, uygulanması oranında da çok olumlu neticeler elde edildi. 6222'ye sıkı sıkı sahip çıkacağız” dedi. Müsabakaların risk analizleri yapılarak A, B ve C kategorilerine ayrılacağını anlatan Soylu, bunun da riskli, orta riskli ve risksiz müsabakalar şeklinde olacağını kaydetti.

Soylu, çipli kimlik kartlarından da faydalanarak yüz tanıma ve parmak okuma sistemlerinin kullanılmasının temel önceliklerinden olduğunu anlattı. Bakan Soylu, “Sadece saha içi taşkınlıklar değil, aynı zamanda sosyal medya üzerinden de tahrikler ve birtakım taşkınlıklar söz konusudur. Bu konuda da özellikle gerek Emniyet Genel Müdürlüğü gerek Jandarma Genel Komutanlığımızın oluşturduğu siber daire başkanlıkları çerçevesinde buradan izleyebilme, savcılıklara suç duyurusunda bulunabilme kabiliyetine sahibiz” ifadelerini kullandı. Deplasman yasağı koymanın, geçen yıllarda olduğu gibi yine il spor güvenlik kurullarının kabiliyetleri arasında olduğunu dile getiren Soylu, güvenliği sağlama konusunda herhangi sıkıntılarının bulunmayacağını ancak bazı psikolojik bariyerleri aşabilmek için zamana ihtiyaç olduğunu vurguladı. Soylu, “Kamu görevlilerimiz tarafsız davranmalı. Valilerimiz, emniyet müdürlerimiz, belediye başkanlarımız forma giymeyecekler. Biz kamunun sorumlularıyız. Bizim görevimiz hem müsabakanın centilmenlik içinde geçmesi” şeklinde konuştu.

#TFF
#Futbol
#Şiddet
7 yıl önce