|

Taha'nın altın gururu

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda altın madalya kazanan serbest 125 kilo güreşçimiz Taha Akgül, “Türkiye gibi bir ülkenin Rio'dan altın madalyasız gitmesi üzüntü verici olacaktı. Bu madalyayı ülkeme kazandırdığım için çok mutluyum" dedi

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/08/2016 Salı
Güncelleme: 02:50 - 23/08/2016 Salı
Yeni Şafak

2016 Rio Olimpiyat Oyunları'nda Türkiye'ye tek altın madalyasını kazandıran milli güreşçi Taha Akgül, ülkesine bu başarıyı yaşattığı için mutlu olduğunu söyledi. Olimpiyatların 4 yılda bir yapılan sporun en büyük organizasyonu olduğunu belirten Taha, "Kariyerimdeki tek eksik, olimpiyat madalyasına ulaştım. Final maçından sonra hiç uyuyamadım. Hala inanamıyorum. Artık Avrupa, dünya ve olimpiyat şampiyonuyum. Bu madalyayı ülkeme kazandırdığım için mutluyum" dedi. Müsabaka günü sadece altına odaklandığını aktaran milli güreşçi, "Finalden önce kendimi düşünemez hale geldim. Ülkemizin bu başarıya gerçekten çok ihtiyacı vardı. Türkiye gibi bir ülkenin Rio'dan altın madalyasız gitmesi gerçekten üzüntü verici olacaktı. Ülkeme altın madalya kazandırarak sorumluluğumu yerine getirdim" şeklinde konuştu. Milli güreşçi, Türkiye'nin madalya sıralamasında daha yukarılarda olması gerektiğini de ifade etti.



HEPİMİZ VATAN İÇİN ÇALIŞIYORUZ


Türkiye'de yaşanan terör olaylarının kendisini derinden üzdüğünü aktaran Taha, "Gaziantep'teki saldırıyı madalya seremonisine çıkmadan önce öğrendim. Hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları cennet olsun. Askerimiz, polisimiz ülkemizde, biz de burada vatani görevimizi yapıyoruz. Ülkemizin bayrağını göndere çektirmeye çalışıyoruz. Hepimizin görevi aynı, vatana hizmet. Madalyamı 15 Temmuz'daki şehitlerimiz ve gazilerimize, Gaziantep'te şehit olan vatandaşlarımıza adıyorum" diye konuştu.



RİO'DA OLİMPİYATTAN UZAK KALDIK


Konakladıkları Olimpiyat Köyü'nün imkanlarından yakınan milli sporcu, "Kaldığımız odalarda televizyon dahi yoktu. Sadece binaya girişte televizyon vardı. Londra'da böyle değildi. Her odada televizyon vardı. Olimpiyattayken olimpiyattan uzak kaldık. Müsabakaları takip edemedik" şeklinde görüş belirtti. Olimpiyatların kendisi için unutulmazlarından da bahseden Taha, "Usain Bolt yine fenomendi. Oda arkadaşım Soner Demirtaş'ın da madalya alması beni mutlu etti. Aynı odadan iki madalya çıktı" dedi.



ANNEMİ VE BABAMI MUTLU ETTİM


Eğitim ve güreşi bir arada götürmesinde annesinin büyük pay sahibi olduğunu belirten Taha, "Eski bir güreşçi olan babam, hep güreşçi olmamı, annem de hep okumamı isterdi. Okulumu aksatmamamı söylerdi. Eğitimimi sürdürmemde annemin çok


faydası oldu. Allah'a şükür hem annemi, hem babamı memnun ettim. Hem okulumu bitirdim, hem de güreşte başarılı oldum" yorumunu yaptı. Milli güreşçi, final sonrası kendisini arayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a da teşekkürlerini iletti.



Rio 2016'da madalya bereketi


Türkiye, Rio Olimpiyatları'nda, tarihinde en çok madalya aldığı 4. organizasyonu yaşadı. Milli takım, ABD'nin zirvede tamamladığı Rio 2016'daki altın madalya sıralamasında 41'inci, toplam madalya listesinde ise 34'üncü oldu





Rio Olimpiyat Oyunları'nda 8 madalya kazanan Türkiye, Londra 1948 (12), Atina 2004 (11) ve Roma 1960'dan (9) sonra toplam madalya sayısı bakımından en başarılı 4. performansına imza attı. 2012 Londra'da 1 altın, 2 gümüş ve 1 bronz olmak üzere toplam 4 madalya kazanan milliler, Rio 2016'yı 1'i altın, 3'ü gümüş ve 4'ü bronz olmak üzere toplam 8 madalyayla bitirdi. Türkiye, ABD'nin 46'sı altın, 121 madalyayla zirvede tamamladığı Rio'daki altın madalya sıralamasında 41., toplam madalyada ise 34. oldu. Rio 2016'ya kadar 38 altın, 25 gümüş ve 23 bronz madalya kazanan Türkiye, Rio'nun ardından bu sayıyı 94'e yükseltti. Oyunlarda kazanılan 8 madalyanın 5'ini güreşte (Taha Akgül altın, Rıza Kayaalp ve Selim Yaşar gümüş, Cenk İldem ve Soner Demirtaş bronz) kazandı. Halterde Daniyar İsmayilov gümüş madalyayı boynuna takarken, tekvandoda Nur Tatar ve atletizmde Yasmani Copello Escobar, Türkiye'ye bronz madalya kazandırdı.



#Rio Olimpiyat Oyunları
#Taha Akgül
8 yıl önce