|

Yemen sarayı sallanıyor

BM'DEN ATEŞKESE DESTEK BM Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkenin onayıyla bir bildiri yayınlayarak taraflardan ateşkese uymalarını istedi. Bildiride, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ülkenin seçimle gelen meşru otoritesi olduğu da vurgulandı.

Yeni Şafak
04:00 - 21/01/2015 Çarşamba
Güncelleme: 22:48 - 20/01/2015 Salı
Diğer
Yemen’in başkenti Sana’da ateşkese rağmen saldırıya devam eden Husi gruplar cumhurbaşkanlığı sarayının çevresindeki güvenlik noktalarını ele geçirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynakları muhafız alayına 'çatışmaya girmeme' talimatı verildiğini açıkladı. Husi kaynakları da sarayın işgal edilmediğini, yağma ihtimaline karşı korumaya alındığını savundu. Akşam saatlerinde çatışmaların kısmen kesildiği bildirildi.

HADİ İÇİN YOL AYRIMI

Sana’daki emniyet komitesi ile siyasi parti temsilcilerinden oluşan heyetle yaptığı toplantıda konuşan Cumhurbaşkanı Hadi, ülkesinin yol ayrımında olduğunu vurgulayarak, “Ya olacağız ya da olmayacağız. Bugün konuşabileceğimiz ve çözeceğimiz şeyler yarın ve sonrası için mümkün olmayabilir” dedi. Hadi, problemlerin çözümü tarafların acil toplanmasını istedi. Husilerin lideri Abdulmelik El-Husi ise Hadi'yi suçlayarak, "Yemen, siyasi, ekonomik ve güvenlik açısından çöküşe doğru ilerliyor" dedi. 

ORTAKLIK TUTMADI

Siyasi krizin yaşandığı Yemen’de Husiler ile yönetim arasında 21 Eylül 2014’te “Barış ve Ulusal Ortaklık” anlaşması imzalanmıştı. Cumhurbaşkanlığı Ofis Müdürü Ahmed Avad bin Mübarek’in cumartesi günü kaçırıldığı ülkede gerginlik, önceki gün Husilerin, cumhurbaşkanlığı sarayı ile Cumhurbaşkanı Hadi'nin konutuna saldırısıyla tırmanmıştı. 9 kişinin öldüğü, 80 kişinin yaralandığı çatışmaların ardından geçici ateşkes sağlanmıştı.

BM'DEN ATEŞKESE DESTEK

BM Güvenlik Konseyi, 15 üye ülkenin onayıyla bir bildiri yayınlayarak taraflardan ateşkese uymalarını istedi. Bildiride, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi'nin ülkenin seçimle gelen meşru otoritesi olduğu da vurgulandı.
#Yemen
#Husi gruplar
#ateşkes
#saldırı
9 yıl önce