|

Vodafone Arena kapılarını açıyor

Yapımı için 350 milyon liranın üzerinde harcama yapılan Vodafone Arena, Türkiye'nin ilk akıllı stadı özelliğini taşıyor. 41 bin 903 kişi kapasiteli statta 147 loca ve 2 bin 150 VIP koltuk bulunuyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/04/2016 Pazar
Güncelleme: 02:02 - 10/04/2016 Pazar
Yeni Şafak

Beşiktaş camiası, tamamlanmasını büyük heyecanla beklediği yeni stadı Vodafone Arena'ya 1066 gün sonra kavuşuyor. BJK İnönü Stadı'na 12 Mayıs 2013'te G.Birliği'ni 3-0 yendiği maçla veda eden siyah-beyazlı kulübün, 3 yıla yakın bir sürede yapımı tamamlanan Vodafone Arena'nın bugün protokol açılışı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla yapılacak. Açılışa ayrıca Başbakan Ahmet Davutoğlu, bakanlar, Beşiktaş eski Teknik Direktörleri, eski sporcular ve spor adamlarıyla birlikte 3 bine yakın isim katılacak. Statta ilk maç ise yarın Bursaspor ile oynanacak. Siyah-beyazlı kulübün yapımı için 350 milyon liranın üzerinde harcama yaptığı Vodafone Arena, sahip olduğu birçok özellikle dünyanın en modern statlarından biri olarak gösteriliyor.



Türkiye'nin ilk akıllı stadı Vodafone Arena'ya isim sponsoru olan İngiliz firması, stadın teknolojik altyapısı için 10 milyon Dolar'ı aşan bir yatırımda bulundu. Dijital ekran çözümleri ile geniş kapsamlı mobil ve internet ağıyla donatılan statta, interaktif ekranlar da yer alacak. Futbol maçlarının dışında stat, aynı zamanda eğlence merkezi olacak. Vodafone Arena, konser arenası, yaşam alanı ve moda merkezi olarak da hizmet verecek. Beşiktaş Müzesi ve siyah-beyazlıların resmi ürünlerini satan Kartal Yuvası mağazası da statta yer alacak. Müzenin interaktif bir özelliğe sahip olacağı, ayrıca bütün baskılı eserlerin dijital ortama aktarılacağı, stattaki Kartal Yuvası'nın da siyah-beyazlıların ürünlerini satan Türkiye'deki en büyük mağaza olacağı öğrenildi.



24 SAAT FAAL OLACAK


Vodafone Arena'nın kapasitesi, 41 bin 903 kişi olarak belirlendi. Statta 147 loca yer alırken, bu localar bin 847 kişi kapasiteli. Statta locaların yanı sıra 2 bin 150 de VIP koltuk bulunuyor. Locaların arka bölümündeki kafeterya, VIP ve yemek alanları da maçların yanı sıra diğer zamanlarda da faal olarak kullanılabilecek. Loca ve VIP koltuk satışından büyük gelir elde edecek Beşiktaş, loca, kafeterya, VIP ve yemek alanlarının işletmesinden de kira alacak. Bu arada Vodafone Arena'nın açılışıyla, Beşiktaş Kulübünün merkezi Dolmabahçe'deki stat olacak. Akaretler'den idare edilen siyah-beyazlı kulüp, tüm birimleriyle birlikte yeni statta inşa edilen kulüp binasına taşınacak.



Özel ses sistemi


Vodafone Arena'nın ses sistemine de özel önem verildi. Stadın ses sistemi için İtalyan bir firmayla çalışılırken, seslerin kale arkasındaki tek bir skorboardun yanında bulunan hoparlörlerden çıkacağı ve sesin 184 metre desibel kaybına uğramadan yayın yapacağı belirtildi. Ayrıca ses sisteminin gelecek 10 yılın teknolojisine sahip olduğu ifade edildi. Statta iki kale arkasında bulunan skorboardlar da en yüksek görüntü kalitesinde hizmet verecek.



C90 görüş açısı


Arena'da tribünlerin görüş açısına dikkat edildi. İki katlı tribünlerden oluşan statta maçı izleyen herhangi bir futbolsever, C90 görüş açısıyla sahanın tümüne hakim olabilecek. Tribünlerde 1. katın eğiminin yüzde 26, 2. katın ise yüzde 38 olduğu kaydedildi. Tribün ile saha zemini arasındaki mesafenin yakınlığı da göze çarpıyor. Kale arkasındaki tribünler arasındaki mesafenin 7,95 metre olduğu, taç çizgisinin ise 6,15 metre uzaklıkta yer aldığı bildirildi.



Açılış töreni saat 17.00'da


Vodafone Arena'nın protokol açılış programı belli oldu. Stadın yapımına destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Başbakan Ahmet Davutoğlu açılış töreninde yer alacak. Davetliler saat 15.30'da stada giriş yapmaya başlayacak. Oluşturulan tören alanına saat 16.30'da geçiş yapılacak ve saat 17.00'de açılış töreni başlayacak. Başkan Fikret Orman'ın açıklamalarıyla başlayacak törende, Cumhurbaşkanı Erdoğan da bir konuşma yapacak.



Beşiktaş, yeni stadında çalıştı


Beşiktaş, Süper Lig'de Bursaspor ile yarın oynayacağı maçın hazırlıklarına devam etti. Vodafone Arena'da yapılan antrenman 1.5 saat sürdü. Antrenmanı; Başkan Fikret Orman ve yönetim kurulu ile siyah-beyazlıların eski teknik direktörlerinden Bernd Schuster de izledi. Teknik direktör Şenol Güneş yönetiminde kondisyon ve taktik çalışmasıyla başlayan antrenman yarım sahada çift kale maç devam etti. İdman şut çalışmasıyla sona erdi.






#Vodafone Arena
#Beşiktaş camiası
#Süper Lig
8 yıl önce