|

ABD'nin korktuğu oldu: Çin kontr-terör yasasını onayladı!

Artık Çin'deki tüm şirketler şifreleme anahtarlarını ve hesapları talep halinde devlete vermekle yükümlü!

Yeni Şafak ve
10:05 - 28/12/2015 Pazartesi
Güncelleme: 08:05 - 28/12/2015 Pazartesi
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi internet dünyasının hakimi ABD'nin önderliğindeki Batı Yarımküre. Microsoft'un Windows'undan tutun da Apple'ın iPhone'una ve tabii Google'ın arama motoruna kadar tüm teknoloji ihracı ABD'den çıktığı için doğal olarak tüm dünyanın bilgisi de burada saklı.



Dünyanın bir diğer süper gücü olan Çin ise haklı olarak kendi siber güvenliğini sağlamak yolunda dış dünyaya olabildiğince kapalı bir politika izliyor.



İşte

yeni gelişmeye göre, dün toplanan Çin Ulusal Halk Meclisi terörle mücadele yolunda oldukça kritik bir karara imza atarak kontr-terör yasasını onayladı. Hem ABD'nin hem de -yukarıda da belirttiğimiz gibi- ABD'nin güdümündeki teknoloji şirketlerinin uzun bir süreden beri çıkmaması için Çin Hükümetine baskı yaptıkları yasanın onaylanması ile birlikte artık Çin dahilinde faaliyet gösteren tüm internet şirketleri, hükümetin talep etmesi halinde bütün şifreleme anahtarlarını ve şifrelenmiş kullanıcı hesaplarını devlete vermekle yükümlü olacaklar.







Çin Ulusal Halk Meclisi yetkilisi Li Shouwei konuya ilişkin açıklamasında, yasanın Çin'de faaliyet gösteren şirketlerde tedirginlik uyansırmaması gerektiğini vurgulayarak, kendi içlerindeki casuslarla ve terörle mücadele edebilmek yolunda bu kararın alınmasının gerekliliğini dile getirirken, yasayı ne masum vatandaşları mimlemek ne kontra siber saldırılar düzenlemek için kullanmayacaklarının altını çizdi.



Bu arada ABD her ne kadar Çin'e bu yasayı çıkarmaması yönünde talepte bulunmuş olsa da kendi içlerinde de uzun bir süreden beri benzer bir yasa girişimi talebinin bulunduğunu not olarak düşelim. Tahmin edeceğimiz gibi ABD'nin Cumhuriyetçi kanadını oluşturan 'Şahinlerin' başını çektiği lobinin isteği bu.



ABD'nin önderliğindeki kampın temel endişesi Çin'in bu bilgileri kullanarak Batı'ya siber saldırılar düzenleyebileceği ki Çin'in geçmişteki sicilini göz önünde bulundurduğumuz vakit korkularının yersiz olduğunu da söylemek güç.



Velhasıl yeni yasa 1 Ocak 2016 tarihi itibarı ile yürürlüğe girecek. Asıl merak edilen soru ise Çin'in yasayı ihlal eden firmalara yönelik tutumunun ne olacağı. Çin'in devlet güvenliğini ilgilendiren bu tür konularda Apple'mış, Google'mış dinlemeden kapatmaya kadar varan oldukça sert yaptırımlar uyguladığını biliyoruz ki bu yüzden de Çin'e giren tüm uluslararası şirketler Çin'in kuralları ile oynuyor daima. Muhtemelen yine aynısı gerçekleşecek ve en başta karşı çıksalar da nihayetinde aynı Google'ın yaptığı gibi kuzu kuzu yola geleceklerdir:










#çin
#abd
#internet
#Li Shouwei
8 yıl önce