|

Açıl susam açıl: Artık PC'mizi 'konuşarak' açabileceğiz

El ele veren Intel ile Microsoft şimdi de PC'lerimizi sesle uyandırmamızı sağlayacak adımı hayata geçirdi.

Yeni Şafak
20:12 - 20/08/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:14 - 20/08/2015 Perşembe
Yeni Şafak

El ele veren Intel ile Microsoft şimdi de PC'lerimizi sesle uyandırmamızı sağlayacak adımı hayata geçirdi. Bildiğimiz gibi Windows 10 ile birlikte, Microsoft, Cortana ismini verdiği kişisel bir dijital asistan görevlendirdi. İşte Microsoft'un bu asistanı, Intel'in yeni Smart Sound teknolojisinin yardımı ile artık PC'mizi sesle uyandırmamıza da olanak sağlıyor. Tabii burada 'uyandırmak' kelimesinin altını çizelim. Şöyle ki, bilgisayarımızı kapatırsak değil, uyku moduna alırsak işliyor bu sistem.



Gerçi bildiğimiz gibi zaten Windows 8 ile birlikte uykuya almak hem neredeyse hiç güç harcatmadığı hem de çok daha hızlı bir biçimde kaldığımız yerden devam etmemize olanak sağladığı için çok daha mantıklı bir seçenek.



Aşağıdaki tanıtım videosunda da görebileceğimiz gibi bunun için yapmamız gereken sadece 'Hey Cortana, wake up' yani 'Hey Cortana uyan' demek. Tabii istersek kapatadabiliyoruz bu özelliği.



Intel'in hem geçtiğimiz yılki Core M hem de yeni nesil Skylake işlemcilerinin içine gömdüğü düşük güç tüketimine sahip DSP (Dijital Sinyal İşlemcisi) yongası sayesinde gerçekleşen bu eylemin ancak şimdi kullanılabilir hale gelmesinin sebebi ise Windows 10'un (ve tabii Cortana'nın) yeni yayımlanmış oluşu. Yani diğer bir deyişle donanım hazırda yazılımı bekliyordu. Şimdi yazılımın da gelmesiyle birlikte iş hallolmuş oldu.



Tabii halloldu derken henüz aktif olarak kullanılamadığını da not olarak düşelim. Muhtemelen yakın bir gelecekte yapılacak yazılım güncellemesi ile yararlanabileceğiz.



Tanıtım videosu aşağıda:




#intel
#microsoft
#windows 10
#pc
#cortana
9 yıl önce