|

Akıllı drone'lar geliyor: DJI Manifold

Çin'in ışık hızında yükselen genç girişimcisi DJI, akıllı drone'lar için düğmeye bastı.

Yeni Şafak ve
11:35 - 3/11/2015 الثلاثاء
Güncelleme: 08:36 - 3/11/2015 الثلاثاء
Yeni Şafak

Henüz oldukça genç bir girişim olmalarına karşın, izledikleri uygun maliyet/kaliteli ürün politikası sayesinde başarı basamaklarını hızla tırmanan Çin menşeli Drone üreticisi DJI, işleri bir adım daha taşıyacak yeni projeleri için düğmeye bastı.



Başta Phantom olmak üzere şimdiye kadar tasarladıkları Drone'larıyla ekseriyetle nihai tüketici pazarına, yani son kullanıcılara hitap eden DJI'ın yeni hedefi kurumsal segmente yönelmek ve iş dünyasının ihtiyaçlarına karşılık verebilmek.



İşte DJI'ın duyurusunu gerçekleştirdiği, ileri düzey drone uygulamalarına yönelik geliştirdiği, 'Manifold' ismini taşıyan programlanabilir mini bilgisayarı sayesinde, artık robot kuşları çok daha komplike haritalama yapabilecek olmalarının yanında, veri analizi ve imaj tanılama işlemlerinde de çıtayı yukarı seviyelere taşıyabilecek. Tabii ki tüm bunların 'gerçek zamanlı' olacağının da altını çizelim.







Açık kaynaklı Ubuntu (v14.04) işletim sistemiyle çalışan (ki bu sayede farklı kanatlardan devamlı surette geliştirilebilecek) ve ARM Cortex A-15 mimarisinden 4 çekirdekli bir işlemci ile ona eşlik eden 2GB RAM tarafından güçlendirilen yongasetinin grafiklerinden ise Nvidia'nın Kepler tabanlı GPU'su yer alıyor. 16GB dahili hafızanın yer aldığı Manifold'un bağlantı ayaklarında ise USB, Ethernet, HDM, Mini-PCIe, UART, SPI ve I2C mevcut.



Diğer yandan yine geliştirilme aşamasında, Intel (masaüstü yongasetleri) ve Quacomm (mobil yongasetleri) gibi her ikisi de kendi pazarının bir numarası olan iki önemli yarı iletken deviyle de iş ortaklığına giden DJI'ın bu bağlamda yeni drone modellerinde, Intel'in geliştirdiği drone'ların tehlikeli bölgeleri hissedip uzaklaşmalarını sağlayan RealSense teknolojisi ileQualcomm'un doğrudan drone'lar için geliştirmekte olduğu yongasetinin de yer alacağını söyleyebiliriz.



Velhasıl gördüğümüz kadarıyla, DJI'ın yapay zeka üzerinden drone akıllandırma projesi olarak tanımlayabileceğimiz bu girişimi ciddi bir potansiyel vaat etmesinin yanısıra kurumsal segmentte de beklenen başarıyı getirmesinin oldukça muhtemel olduğunu söyleyebiliriz.



Manifold'un tek başına satış fiyatı 499 dolar açıklandı, ek olarak Matrice test drone'u için de 3.299 dolar ödemeniz gerekli. DJI kargolamayı 15 Kasım'da başlatacağını da ayrıca belirtti.



DJI'ın bilgilendirmesine ve Manifold'a

erişebilirsiniz. Bu arada satış fiyatının 500 dolar olarak belirlendiğini de not olarka düşelim. Tabi sadece bilgisayarın fiyatı bu. Drone'la birlikte almak istersek 3,800 dolar çıkacak cebimizden.

#drone
#dji
#ubuntu
#manifold
٪d سنوات قبل