|

Analiz: Tüm detaylarıyla Snapdragon 820

Bir sonraki nesil tepe seviye akıllı telefonları güçlendirecek olan Snapdragon 820 yongasetine göz gezdiriyoruz.

Yeni Şafak ve
15:31 - 3/09/2015 Perşembe
Güncelleme: 15:34 - 3/09/2015 Perşembe
Yeni Şafak

Aşırı ısınma sorunundan muzdarip Snapdragon 810 yongaseti ile birlikte hem maddi hem de daha da önemlisi prestij anlamında çok ciddi bir kayıp yaşayan Qualcomm yeni nesil yongaseti tasarımı Snapdragon 820 ile birlikte hem yeni bir sayfa açmaya hem de mobil yongaseti pazarındaki liderliğini korumayı sürdürmeye hazırlanıyor.



Qualcomm'un

Snapdragon 820 yongasetinin temel özellikleri şöyle:





Snapdragon 820'yi selefinden ayıran en önemli nokta, heterojen işlem teknolojisine geçiş yapılmış olması. Şöyle ki yazılımsal tabanında '

Senfoni Sistem Yöneticisi

' ismini taşıyan bir optimizasyon motorunu temel alan yongaseti, bu yazılımsal motor üzerinden yongasetinin tüm bileşenlerini yönetiyor ve yük durumuna göre devreye alıyor, çıkarıyor yahut saat hızı ayarlamalarını yapıyor.



Snapdragon 820'nin grafik işlerinden sorumlu olan Adreno 530 GPU'su ise selefi Adreno 430'a kıyasla %40'a varan oranda daha yüksek performansı yine %40 oranında daha düşük güç tüketimi ile sunmayı başarıyor.







Snapdragon 820'den gelen ilk Antutu skorunu da bu vesile ile paylaşalım:


Green Orange X1 Pro isimli bir akıllı telefon üzerinde Antutu testi gerçekleştiren geliştiriciler

elde etmeyi başarmışlar ki bunun anlamı halihazırdaki tepe seviye yongaseti olan Exynos 7420'den ortalama %20 daha yüksek performans sunuyor oluşu. Bildiğimiz gibi Note 5 ve Galaxy S6 gibi günümüzün amiral gemilerini güçlendiren Exynos 7420 ortalama 65-70K arası skora sahip.



Ama daha da önemlisi (hatta asıl önemlisi) şu ki, peşisıra yapılan ikinci testin skorunun 82,307 oluşu. Yani iki test arasında sadece %2 dolayında bir kayıp var ki bunun pratikteki anlamı Snapdragon 820'nin ısınma sorunu olmaması.



Çünkü bildiğimiz gibi bu tür testlerde sıcaklık belirli bir seviyeyi aştıktan sonra işlemcinin saat frekansı otomatik olarak aşağı çekilir ki bu da performansa olumsuz etki ettiğinden puan farkı oluşur. İşte bu farkının %2 seviyesinde kalıyor oluşu, işlemcinin bu skora 'güvenilir ısı seviyelerinde' erişebildiğinin göstergesi.







Son olarak da Snapdragon 820'nin önümüzdeki yılın ilk çeyreği içerisinde cihazlardaki yerini alamaya başlayacağının anımsatalım.



Ana rakipleri ise Mediatek'in 10 çekirdekli Helio X20'si, onun ağabeyi X30'u, Huawei'nin Kirin 950'si ve tabii ki Samsung'un Exynos 7430'u olacak.



-------------


-------------






#qualcomm
#akıllı telefon
#android
#snapdragon 820
9 yıl önce