|

Android 'batarya tasarrufu' rehberi

İşlevsellikten hiçbir şey yitirmeden bataryadan en az yarım gün kazanabileceğinizi biliyor musunuz?

Yeni Şafak ve
21:17 - 30/10/2015 Cuma
Güncelleme: 18:17 - 30/10/2015 Cuma
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi Android platformu iOS'tan farklı olarak envai çeşit markanın altında sıralanan yüzlerce farklı modele evsahipliği yapan dev bir ekosistem. Haliyle markadan markaya ve modelden modelde değişiklik gösteren bir çok farklı özelliğe evsahipliği yapıyor. Dahası buna da ek olarak işletim sistemi üzerine giydirilen arayüzleri de her firma kendisine göre özelleştirdiğinden işler daha da karışık hale geliyor.



Haliyle biz de bir rehber hazırlayalım ve Android platformunda bataryadan tasarruf etmenizi sağlayacak 'genel geçer' ipuçları vermenin faydalı olacağını düşündük. Genel geçer derken, Android tabanlı tüm telefonlarda bu dediklerimizi uygulayabilecek oluşunuzdan bahsediyoruz.



Ana kriterimiz şu:

İşlevsellikten feda etmeden bataryadan kazanmak

.



Evet; madde madde gidelim ki anlaşılması da kolay olsun:


1)

Telefonun bataryasını en çok sömüren şey

3G

ağıdır. Özellikle az çektiği yerlerde daha da güç çeker. Yapmamız gereken ilk şey kullanmadığımız zaman mobil veriyi kapatmak. Ama bunun için de önce 2G/edge ağına geçiyor ve ardından kapatıyor yahut kapatmıyorsak da 2G'de kullanıyoruz. Keza Wi-Fi'dan bağlıysak mobil veri, mobil veriden bağlıysak da wi-fi kapalı kalmalı. Yine kullanmadığımız sürece 'konum' ve 'Bluetooth' da muhakkak kapalı kalmalı.



Dediğimiz gibi en önemli madde bu. Öyle ki, sadece bunu düzgün uygulasak bile her gün en az 3,4 saat ekstradan kazanırız.



2)

Her şeyden önce

ekran parlaklığını otomatikte

tutuyoruz. Ama ufak bir ipucumuz var burada, doğrudan otomatiğe almak yerine önce parlaklığı dip seviyeye çekip ardından otomatiğe alın.







3)

'Ayarlar > ekran > ekran zaman aşımı' yollarını izleyerek karşımıza çıkan menüde

15 veya 30 saniye

yi seçiyoruz. Enteresan bir şekilde çevremizde gördüğümüz pek çok kişide bu ayar 2 dakika ve üzeri olarak işaretlenmiş ki bu bataryayı ciddi şekilde olumsuz etkileyen bir faktör.





4)

Ekranımızda kullanacağımız arkaplan kesinlikle

hareketli ekran kağıdı olmasın

. Sabit duvar kağıdı kullanıyorsanız da ne kadar siyaha yakın fon kullanırsanız o kadar iyi. Özellikle telefonunuz AMOLED panelliyse siyah fon kullanımı batarya tasarrufu için can alıcı öneme sahip çünkü yapısı gereği siyah piksellerde güç tüketimi yok.



Bir diğer önemli şey de widget kullanımı. Ne kadar az widget kullanırsanız ve ne kadar arayüz sayfası varsa o kadar az güç tüketir. Mümkünse tek bir sayfa kullanın, gerekli olan uygulamaları tek bir klasöre doldurun ve fonunuz da siyah olsun. Keza tema kullanıyorsanız onda da aynısı geçerli. Kısacası

sihirli formülümüz 'ne kadar siyah, o kadar iyi'

.



Bizimki şöyle mesela:







5)

Wi-Fi ayarlarına giriyor ve 'taramaya izin ver' (modeline göre değişiklik gösterebilir bu yazı) şıkkına tıklayıp '

yalnızca wi-fi açıkken tara

' şıkkını işaretliyoruz. Bu seçenek Android'lerde varsayılan olan 'her zaman tara' işaretli olduğundan kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. Çünkü aksi halde wi-fi'ımız kapalıyken dahi arka planda tarıyor ki bu da kısa süre aralıklarla daimi surette ekstra güç harcaması demek.






6)

Uygulamaları sonlandırmayın! Bırakın arka planda çalışsınlar.

Çünkü Android işletim sistemi bellek yönetiminde '

kullanılmayan RAM, RAM değildir

' düsturunu benimser. Kendisi bellek durumuna göre arka planda ayarlar ve sizin kullanım sıklığınız, en çok açılış tarihi, tükettiği güç vb. gibi farklı parametreleri gözününde bulundururak bellek doldukça kapatılması gerekenleri zaten kendisi kapatır.



Yani aslında siz performans kazanayım derken, performanstan kazanmak bir yana hem zamandan hem de bataryadan götürüyorsunuz. Şöyle ki; örneğin x uygulamasını açtınız ve arka plana attınız sistem bir süre sonra onu zaten uyku moduna alıyor. Eğer yeniden kullanacak olursanız da doğrudan önünüze getiriyor. Ama siz kapattığınız zaman, yeniden açmak istediğinizde bu defa sıfırdan aldığı için hem açılması daha uzun sürüyor hem de bataryayı yiyor.







Özetle...


Evet; almamız gereken temel önlemler bunlar. Gördüğümüz gibi hiçbirisi işlevselliği sekteye uğratmıyor ki asıl önemlisi bu zaten. Yani hiçbir şeyden fedakarlık etmiyoruz. Eağer bu yazdıklarımızın hiçbirini uygulamıyorsanız ve bundan sonra hepsini uygularsanız hangi telefonu kullanırsanız kullanın, şarjınızın en az yarım gün kadar daha çok gideceğinin garantisini verebiliriz.



Bu arada

titreşimi kapatma, akıllı bekleme vb. gibi özellikleri pasif hale getirme, senkronizasyonu sınırlama, güç tüketimini açma vb. gibi

daha bir sürü önlem alabiliriz ama bizim yazıyı hazırlarken ana çıkış noktamız '

işlevsellikten feda etmeden, pilden tasarruf

' olduğundan bunları belirtmedik.



Velhasıl denemesi bedava. :)






#android
#akıllı telefon
#batarya
#samsung
#lg
#huawei
#xiaomi
#meizu
#sony
#google
#android 6
#htc
9 yıl önce