|

Apple, kendi otomobilini üretmeye hazırlanıyor!

Apple, tarihinin en büyük kararına (ve iPhone ile birlikte en radikal yeniliğine) imza atmaya oldukça yakın.

Yeni Şafak
14:33 - 1/08/2015 Cumartesi
Güncelleme: 15:11 - 1/08/2015 Cumartesi
Diğer

Apple'ın uzun bir süreden beri üzerinde çalıştığı, şirket dosyalarında '

çok gizli

' olarak etiketlenen bir proje olduğu zaten bilinen bir gerçek olsa da tam olarak ne planladığına yönelik pek çok farklı söylenti dile getirildiğinden kesin bir kanıya varmak da imkansızdı.



İşte son günlerde Apple cephesinden birbiri ardına gelmeye başlayan haberleri bu 'çok gizli' proje ile ilintilendirdiğimizde yazılım devinin yine ortalığı sarsacak bir yeniliğin peşinde olduğunu söyleyebiliriz.



Takip edenlerin bileceği üzere Apple CEO'su Tim Cook geçtiğimiz sene BMW'nin genel merkezini ziyaret etmiş ve kapalı kapılar ardında BMW Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirmişti. Keza yine aynı gün içerisinde Apple'ın üst düzey yöneticileri de BMW'nin Leipzig tesisinde bir tura çıkmışlardı. Bu tesisin önemi ise BWM'nin elektrikli araçları geliştirdiği

birisi oluşu.



Evet; bu son cümlemizle birlikte sanırız olay da yavaş yavaş belli olmaya başladı. Tahmin edeceğimiz gibi Apple o günkü görüşme hakkında herhangi bir bilgilendirmede bulunmamış olsa da, ertesin gün fısıltı gazetelerinin manşetinde Tim Cook'un BMW'nin elektrikli i3 modeline büyük bir ilgi gösterdiği ve özellikle de aracın karbon fiber gövdesinin üretim sürecine eğildiği yer alıyordu.







İşte

gelişmeye göre, aradan geçen bir yıl ertesinde Alman devine bir ziyaret daha düzenleyen Tim Cook ile ekibi bu kez BMW'nin Mayıs ayında başa geçen çiçeği burnunda CEO'su Harald Krueger ile bir kez daha karşılıklı müşahedelerde bulunmuşlar. Rapora göre anlaşmadan müspet yahut menfi bir sonuç alınmış değil. Yani -en azından şimdilik- bir anlaşma yahut ortaklık söz konusu değil.



Bununla birlikte sadece Reuters'ın değil,

gibi diğer küresel medya nabız tutucularının da aralarında olduğu pek çok analizcinin ortak görüşü Apple'ın elektrikli bir araba üreteceği yönünde. İşlerin görece uzamasının sebebi ise karar verme aşamasında yaşanılan ikilem. Şöyle ki Apple ya kendi arabasını üretip BMW'den kritik üretim süreçlerinde yardım alma yolunu seçecek ya da doğrudan BWM ile bir iş ortaklığı imzalayarak üretimi de birlikte gerçekleştirecekler.







Velhasıl henüz net bir şey demek tabii imkansız ancak kesin olan şu ki, Apple otomotiv pazarına girerse, bu sadece Apple tarihinin en büyük kararı (ve iPhone ile birlikte en radikal yeniliği) olmakla kalmayıp sektörde de son derece ciddi bir değişimin başlangıcı olacaktır.


#bmw
#apple
#otomobil
#elektrikli otomobil
9 yıl önce