|

Başıboş dolaşan karadelik keşfedildi

Keşfedilen süper kütleli kara delik, kendi galaksisinden uzakta başka bir galaksinin uçlarında başıboş geziyor. Kara deliğin kütlesi Güneş’in 100 bin katı büyüklüğünde.

Yeni Şafak
10:42 - 10/10/2016 Monday
Güncelleme: 07:42 - 10/10/2016 Monday
Yeni Şafak
Süper kütleli kara delikler Güneş'in 100 bin ile 10 milyar katı büyüklüğünde olabiliyor.
Süper kütleli kara delikler Güneş'in 100 bin ile 10 milyar katı büyüklüğünde olabiliyor.

Chandra X Işını Gözlemevi'nde görevli bilim insanları tarafından keşfedilen başıboş kara delik

duyuruldu. Söz konusu haberde süper kütleli kara deliğin güneşin 100 bin katı büyüklüğünde bir kütleye sahip olduğu tespitine yer verildi.



Bilim insanlarının uzay konusunda hala tam olarak çözemediği ve çeşitli teoriler geliştirdiği kara delikler gizemini korumaya devam ediyor. Fakat son keşif, kara delikler konusundaki diğer keşiflerden biraz daha farklı. Dünyamızdan 4.5 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksinin uçlarında gezerken keşfedilen kara delik hakkında ortaya ilginç teoriler atılıyor. Bilim insanları önceden bir galaksinin merkezinde olan kara deliğin, kendi galaksisinin başka bir galaksi ile birleşmesi sonrası yalnız kaldığı ve en yakında bulunan galaksiye tutunarak uçlarında dolaşmaya başladığı ifade ediliyor.



Kara delikler üçe ayrılıyor


Kütlelerine göre üçe ayrılan kara deliklerin en küçük olanlarına yıldız kara delikler adı veriliyor. 16 km çapına kadar genişleyebilen yıldız kara deliklerin kütleleri Güneş'in 20 katı büyüklüğüne kadar çıkabiliyor. Biraz daha büyük olanlarına orta kara delikler deniyor. Bunların kütleleri ise 100 ile 100 bin Güneş'in toplamı kadar. Ve son olarak dev ya da Süper Kütleli kara delikler ise 100 bin ile 10 milyar güneş kütlesine kadar olanlara verilen ad. Orta ve Dev Kara delikler yapıları gereği galaksilerin hemen merkezlerinde bulunuyorlar. Fakat son keşif tam olarak böyle olmadığını gösteriyor. Çünkü başıboş dolaşan süper kütleli kara delik, başka bir galaksinin hemen ucunda yer alıyor.





Bundan önce de başıboş gezen bir kaç kara delik keşfedilmiş olsa da hiç biri bunun kadar etkileyici değildi. Bu yalnız canavar şimdiye kadar keşfedilmiş en parlak yalnız kara delikten 10 kat daha fazla X-Işınıyla parlıyor. Bize zarar vermek için fazla uzakta yer alan

GJ1417+52

kara deliği, her ne kadar özel bir isme sahip olmasa da, bilimsel gelişmelere ve evrenin oluşumunu anlamamıza büyük katkı sağlayacak. NASA'nın da konu hakkında bir

yaptığını hatırlatalım.



#GJ1417+52
#Kara Delik
#Chandra X Işını Gözlemevi
8 years ago