|

Çin Çin'i vurdu: Lenovo krizde!

Çok değil bundan 4,5 yıl önce ismi cismi olmayan firmalar bugün tepeye oynamaya başlarken; Nokia, Sony, HTC ve Motorola gibi zamanın devleri ise bugün ya yok olup gitti ya da adeta batmamak için mücadele veriyorlar.

Yeni Şafak
17:37 - 13/08/2015 jeudi
Güncelleme: 17:44 - 13/08/2015 jeudi
Yeni Şafak

Teknoloji dünyasında rekabetin en yoğun biçimde yaşandığı sektör hiç kuşkusuz akıllı telefon pazarı. Haliyle bu da pazar paylarında çeyrekte çeyreğe bile ciddi değişiklikler yaşanmasına sebep oluyor. Çok değil bundan 4,5 yıl önce ismi cismi olmayan ya da farklı sektörlerde hizmet veren firmalar bugün tepeye oynamaya başlarken, aralarında Nokia, Sony, HTC ve Motorola gibi isimlerin de yer aldığı o zamanın dev isimleri ise bugün ya başka isimlerin şemsiyesi altında yok olup gitti ya da adeta batmamak için mücadele veriyorlar.



Düşünün ki dünyanın bir numaralı PC üreticisi olan ve geçtiğimiz yıl Motorola'yı Google'dan 2.91 milyar dolar karşılığında satın alan Lenovo, bugün açıkladığı çeyreklik mali analizinde mobil kanatta 292 milyon dolar zarar açıkladı. Cihaz satışları geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine kıyasla 1/3 oranında azalarak 5.9 milyon adete gerilerken net karı da yine yıl bazlı neredeyse yarı yarıya düşerek (%51) 105 milyon dolarla sınırlı kaldı.



Haliyle yeniden yapılanma yolunda dümeye basan Lenovo'nun ilk kararı iş gücünde yapılacak %10'luk kesinti olarak açıklandı. Ki bunun anlamı yaklaşık 3200 çalışanla yolların ayrılacak oluşu demek. İşten çıkarılmadan etkilenmeyecek tek departman ise üretim departmanı olarak belirlenmiş durumda. Yani diğer bir deyişle beyaz yakalıları vuracak bir kriz olacak bu. İşten çıkarımların Lenovoya maliyeti ise 600 milyon dolar seviyesinde şekillenecek. Yıllık bazda uzun vadeli getirisinin ise 1.35 milyar dolar dolayında olması öngörülüyor.



Konuya ilişkin

'son yılların en zor şartlarıyla karşı karşıya kaldıklarını' dile getiren Lenovo CEO'su Yang Yuanqing'in asıl dikkat çeken cümlesi ise şu aslında:








Üçüncü büyük Lenovo olur mu bilmiyoruz ama açıkçası mevcut konjonktürde Huawei gibi bir devin önünde bunu başarmaları pek mümkün görünmüyor. Dahası Çin pazarı, Xiaomi'den Meizu'suna ZTE'sinden One Plus'ına kadar hepsi de birbirinden güçlü cihazların mükemmel bir fiyatlandırma ile satıldığı dev bir pazar ki bu kadar firmanın arasından sıyrılmak oldukça güç.



Velhasıl bu tablonun bize gösterdiği şey şu ki, giderek büyüyen Çin menşeli üreticiler -belki sadece Apple hariç- ana akım markaların tümünden de ciddi bir pazar payı kapmayı başardılar. Samsung'un (ve kısmen de LG'nin) haricinde diğer tüm üreticiler zaten düşük pazar payına sahip oldukları için Çin'in salvolarına dayanamadı.



İşte bugüne baktığımızda ise adeta bir virüs gibi yayılan ve Çin'i çepeçevre saran bu üreticilerin doğal sınırlarına dayandıklarını ve hatta geçtiklerini görüyoruz. Haliyle etki alanları o kadar genişledi ki artık birbirlerinin alanlarına müdahale etmeye başladılar. Ki Lenovo'nun zararına bir de bu pencereden bakmamız gerekli.



Hülasa görülen o ki, yakın gelecek bu çok sayıdaki Çin firmasının birbirleriyle mücadelelerine sahne olacak ve en nihayetinde bunların muzafferi de Apple ile Samsung'un yanındaki yerini alacak. Bizim tahminimiz bu ismin Huawei olacağı yönünde. One Plus ise geleceğin 'niş devi' olarak nitelendirilebilir.



Lenovo'nun resmi raporuna

erişebilirsiniz.









#lenovo
#akıllı telefon
#samsung
#apple
#Çin
il y a 9 ans