|

Çin yapay yağmur yağdıracak

Çin ülkenin kuzey batı kesiminde yaşanan kuraklığı gidermek için yaklaşık 168 milyon dolar harcayarak yapay yağmur yağdırmayı planlıyor.

Yeni Şafak
14:33 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 14:36 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

Dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline gelen Çin'de hava durumunu kontrol altında tutmak için ülkenin şimdiye dek gerçekleştirilmiş en büyük hava durumu düzenleme projesini hayata geçirmeye hazırlanıyor.

göre ülkenin meteoroloji ajansı tarafından yapılan fizibilite çalışması neticesinde, üç yıllık bir programın 960 bin kilometrekarelik (ülkenin yüzde 10'undan fazla) bir alana düşen yağış miktarında artış sağlanabileceği belirtildi.



Projenin finansmanı için gerekli olan bütçe Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu tarafından sağlanacak. Proje kapsamında dört yeni uçak alınacak bunun yanında mevcut sekiz uçakta güncellenecek. Ayrıca 900 adet roket fırlatma sistemi ve bin 800'ün üzerinde dijital kontrol cihazı da güncel teknolojilerle donatılacak. Çin bu teknoloji ile tarım ve hayvancılık alanında önemli bir gelişme göstermeyi hedefliyor.



Çin daha önce 2008 Pekin Olimpiyatları sırasında da yaz sıcaklığını indirmek veya biriken dumanı ortadan kaldırmak için benzer yöntemleri kullanmıştı. Son hava durumu yatırımının amacının ise Çin'in batı kısmındaki Sincan ve İç Moğolistan (Çin'in bir bölgesi) arasında kalan, kurak iklimi ve su sıkıntılarıyla bilinen bölgedeki yağış oranını artırmak olduğu belirtiliyor.














#Çin
#Yapar Yağmur
7 yıl önce