|

Çin’de VPN kullanımı yasaklanıyor

Çin’in internete yönelik uyguladığı sansür nedeniyle VPN kullanan turist ve aktivistlere kötü haber. Çin hükümeti önümüzdeki 14 ay boyunca ülkede izinsiz VPN kullananların önüne geçmek için çalışma yürüteceğini açıkladı.

Yeni Şafak
11:06 - 25/01/2017 Çarşamba
Güncelleme: 11:07 - 25/01/2017 Çarşamba
Yeni Şafak

Hükümet kanadından Pazar günü yapılan açıklamada Çin Endüstri ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı tarafından 2002 yılında yürürlüğe giren fakat katı bir şekilde uygulanmayan VPN yasağının harekete geçirileceği

.



  • VPN NEDİR?
    VPN, Virtual Private Network, yani Sanal Özel Ağ'ın kısaltılmasıdır. VPN sayesinde ağlara uzaktan erişim sağlanır. VPN sanal bir ağ uzantısı oluşturduğu için ağa fiziksel olarak bağlıymış gibi görünür. Kısacası Virtual Private Network (VPN), İnternet üzerinden başka bir ağa bağlanmayı sağlayan bağlantı çeşididir.

Hükümet kanadından yapılan açıklamada uygulamanın hemen devreye sokulacağı ve 2018'in Mart ayına kadar tüm izinsiz VPN kullanımının ortadan kaldırılacağı belirtildi. Turistler ve ülkedeki aktivistlerin yanı sıra pek çok vatandaşın kullandığı VPN hizmeti sayesinde ülke vatandaşları 'Çin Güvenlik Seddi' olarak bilinen ve ülkeden yurt dışı sunuculara ulaşmayı kısıtlayan devlet sansürünü aşarak Facebook, Twitter, Yahoo, YouTube gibi internet sitelerine ulaşabiliyordu. Fakat VPN kullanımı devlet iznine tabiydi ve bu izni alabilenler VPN kullanabiliyordu. Çin hükümetinin VPN konusunda aldığı yeni karar sonrası özellikle İnternet servis sağlayıcıların, içerik dağıtım ağlarının ve telekomünikasyon şirketlerinin özel iletişim sistemleri kuramayacağı ve VPN bağlantıları ile anonimlik ya da tarafsızlık sağlayamayacağı belirtiliyor. Alınan bu karar sonrası ülkeye gelen turistlerin ve gazetecilerin konakladığı otellerde VPN hizmetlerinin akıbeti nasıl olacak henüz bilinmiyor.



Yüksek nüfusuyla önemli bir pazar olan Çin önce Pokemon Go tarzı oyunlara geçit vermeyeceğini açıklamıştı. Çin'in Endüstri ve Bilişim Teknolojileri Bakanlığı son kararıyla birlikte VPN kullanımının suç olarak kabul edileceğini duyurdu. Artık VPN veya özel bağlantıların kullanılabilmesi için Çin Hükümeti'nden resmi onay alınması gerekiyor. Aralık 2012 öncesinde gerekli izinleri almış olan şirketlerin, bu dönemden bu yana Pekin'in taleplerini yerine getirdiğini kanıtlaması gerekiyor. Yeni ağ servisi kurmak isteyenlerin de gerekli evrakları 2017'nin sonuna kadar tamamlamış olması gerekiyor.



Çin'deki büyük şirketlerin, uluslararası rakipleri ile küresel pazarda savaşabilmesi için sınır ötesi erişim elde etmesine izin veriliyor. Fakat devlet tarafından alınan yeni karar sonrası hükümetin yasağı delenleri ne şekilde tespit edeceği ve nasıl cezalandıracağı ise henüz bilinmiyor.




#Çin
#VPN
7 yıl önce