|

Dikkat: LG G4'te 'dokunmatik ekran' sorunu var

Sony'nin tepe seviyesi Xperia Z3+ ve Z4 modellerindeki aşırı ısınma sorununun hemen ardından şimdi de LG G4'ün dokunmatik ekranının sorunlu olmasıyla çalkalanmaya başladı teknoloji dünyası.

Yeni Şafak
12:57 - 15/06/2015 Pazartesi
Güncelleme: 13:00 - 15/06/2015 Pazartesi
Diğer

Sony'nin tepe seviyesi

hemen ardından şimdi de LG G4'ün dokunmatik ekranının sorunlu olmasıyla çalkalanmaya başladı teknoloji dünyası.



Geçtiğimiz haftalarda konuya ilişkin bir iki haber okusak da yaygınlık kazanmadığından pek itibar etmemiş ve beklemeye karar vermiştik. Ama sorunun XDA'ya taşınması durumun ciddiyetini ortaya koyar nitelikte bir gelişme olduğundan haber yapmaya karar verdik. Tabii ilk olarak XDA'nın ne olduğunu bilmeyen okurlarımıza kısa bir bilgi geçelim:



XDA, internette Android geliştiricileri ve pek çoğu ileri seviyede bilgiye sahip katılımcıların yer aldığı bir forum sitesi. Android ile ilgili aklınıza gelebilecek envai çeşit marka ve modelden telefona yönelik ROM'ların, modların, uygulamaların, ipuçlarının ve tabii sorunların paylaşıldığı devasa bir Android bilgi havuzu yani.


İşte XDA, LG G4 sahipleri arasında konuya ilişkin bir anket düzenliyor ve cihazlarında dokunmatik ekran sorunu olup olmadığını soruyor. 200 dolayında katılımcının yer aldığı anketten çıkan sonuç ise %60 oranında sorun olduğu yönünde. Yani katılımcıların 120 tanesinin cihazında sorun var.





Peki sorun ne?


Sorun cihazda 'tık tık' (Knock On) ve 'jest' (Knock Code) hareketlerinin tutarsızlık sergilemesi. 'Tık tık' dediğimiz şey, LG'nin G2 ile birlikte tanıttığı ekranı çift tıklayarak açma/kapama yöntemi. Knock Code ise bizim 2-8 adet arasında tıklama kombinasyonu ile oluşturduğumuz güvenlik kodu.



Dahası bu iki özellik aslında LG G serisinin kalbi olan özellikler. Çünkü ilk olarak LG tarafından uygulanmaya başlanmasının yanı sıra inanılmaz bir kullanım kolaylığı sağlayan işlevler.



İşte sorun şu ki, LG G4'ün dokunmatik ekranında tutarlılık sorunu olduğundan parmak hareketlerimiz her zaman istendiği sonucu vermiyor.



Ya çözüm?


Eğer sorun yazılımsal ise çözümü basit: LG bir güncelleme yayımlayacak ve sorun düzelecek. Ama işte eğer sorun donanımsal ise maalesef çözüm yok. Şöyle ki yazılım yoluyla dokunmatik ekranın hassasiyet değerlerinin değiştirilmesi mümkün ama bu değişiklik kökten çözüm sunmuyor. Böyle bir durumda LG'nin cihazları toplaması gerekecek ki Türkiye'de servislerin durumu malum... İade almamak için bin dereden su getireceklerdir. Serviste kaybedeceğimiz zamandan, git-gel'lerden bahsetmiyoruz bile.



Nasıl anlayacağız?


Cihazınızın ekran tepkilerini ölçebileceğiniz yöntem şu:



Arama ekranına gelin ve 277634#*# yazın. Karşınıza servis menüsü çıkacak. Servis menüsünden:



Device Test > Service Menu > Manual Test > Touch Draw Test > Manual


bu yolu izleyip kendiniz de test edebilirsiniz. Test için ekrana tıklama, kaydırma, çok parmakla dokunma vb. gibi eylemler yapıyorsunuz. Önemli olan her eyleminiz ertesinde ekranda dokunduğunuz yerde kırmızı bir nokta belirmesi. Eğer belirmiyorsa maalesef sizinkinde de sorun var demek oluyor bu ki sorunlu cihazlardan birisi aşağıda:






#lg
#lg g4
#akıllı telefon
#lg g3
#lg g2
#android
9 yıl önce