|

Dizüstünde 'gerçek oyun' keyfi!

Dünyanın bir numaralı ekran kartı üreticisi Nvidia, masaüstü platformlara yönelik ürettiği ekran kartlarını dizüstü modellerine taşıdı.

Yeni Şafak ve
20:20 - 22/09/2015 Salı
Güncelleme: 20:26 - 22/09/2015 Salı
Yeni Şafak
Bu gördüğümüz Asus'un oyunculara yönelik ROG serisinin tepe seviye modellerinden GX700. Önündeki 'şey' ise sıvı soğutma düzeneği. Gördüğümüz gibi bu haliyle pek de taşınabilir değil kendisi.
Bu gördüğümüz Asus'un oyunculara yönelik ROG serisinin tepe seviye modellerinden GX700. Önündeki 'şey' ise sıvı soğutma düzeneği. Gördüğümüz gibi bu haliyle pek de taşınabilir değil kendisi.

Dünyanın bir numaralı ekran kartı üreticisi Nvidia, masaüstü platformlara yönelik ürettiği ekran kartlarını dizüstü modellerine taşıdı. Bunun oyunseverler için anlamı, dizüstülerde masaüstü PC performansında oyun oynayabilecek oluşları.



Nvidia'nın dizüstülere yönelik çıkardığı ilk modeli, ürün gamının 3 numarasında oturan GTX 980. Kendisinden yukarıda sadece 980 Ti ile Titan X var ki bu iki model de 2K (hatta 4K) çözünürlüklerine hitap eden performansa sahipler. GTX 980 ise FHD (1920x1080) çözünürlükte günümüzün tüm oyunlarını en üst detay seviyesinde oynatabilen bir kart. Haliyle Nvidia'nın tercihi oldukça mantıklı.



Gerçi yukarıda dedik ama bir kez daha altını çizelim:


Dizüstüleri güçlendirecek olan bu kartlar, masaüstü versiyonlarının aynısı. Yani 1.1GHz GPU hızına, 2048 adet CUDA çekirdeğine ve 4GB GDDR5 belleğe sahip. Haliyle dizüstülere yönelik geliştirilen 'kırpılmış' 'mobil' versiyon 980M ile karıştırmayalım.







Kartın yüksek oyun performansının yanısıra bir diğer avantajı da üç adet 1080p ekrana kadar görüntü verebilmesi. Tabii bunun olması için dizüstünün çıkışlarının da uyumlu olması gerekiyor. Yani örneğin 3 adet HDMI yahut 2 HDMI, bir de DP yuvası olursa 3 ekrandan birden görüntü alabileceğiz. Keza tam Oculus desteği (Nvidia'nın sanal gerçeklik başlığı) sunduğundan SG oyunları da oynatabilecek.



Nvidia'nın bu dizüstülere yönelik geliştirdiği bir diğer önemli hamleyse yazılım ayağındaki geliştirmeler. Şöyle ki, modeller aynı masaüstü PC'lerde olduğu gibi hız aşırtılabilecek ve bu doğrultuda fan hızları değiştirilebilecek ve ısı sınırlamaları ayarlanabilecek.



İlk etapta aralarında Asus GX700, MSI GT72/GT80 (SLI) gibi tepe seviye ana akım dizüstü modellerin de aralarında bulunduğu toplam 6 dizüstünde yer verilecek olan GTX 980'in yer alacağı modellerin önümüzdeki aylarda yaygınlık kazanacağını da not olarak düşelim.



Tabii en nihayetinde ne kadar yaygınlık kazanırlarsa kazansınlar hiçbir zaman ana akım seviyesine erişebilecek modeller değil bunlar. Ne de olsa fiyatları en iyi ihtimalle 5,000 TL seviyesinden başlayan ve gerek kalınlıkları gerekse de ağırlıkları itibarı ile ancak çantada taşınabilen cihazlardan bahsediyoruz. Sesli çalışmaları ve bataryayı su gibi içmeleri de cabası...







#dizüstü
#bilgisayar
#nvidia
#asus
#msi
#oyun
9 yıl önce