|

Drone'lara kısıtlama geliyor!

Kullanım amacına göre faydalı olabildiği oranda kötü niyetli ellerde karşı tarafa ciddi zararlar da verebilen drone'ların kayıt altına alınması için düğmeye basıldı.

Yeni Şafak ve
13:45 - 17/10/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Son yıllarda üzerinde ciddi emek ve mesai harcanan teknolojik ürünlerden birisi de hiç kuşkusuz İnsansız Hava Aracı (İHA) olarak isimlendirdiğimiz drone'ler yani diğer bir deyişle robot kuşlar.



Taşımacılıktan, dizi ve film çekimlerine, ürün tanıtımından, arama kurtarma çalışmalarına ve tabii ki askeri kullanım senaryolarına kadar oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan ve bu doğrultuda da yaygınlığı giderek artan drone'ların beri taraftan kötü niyetli amaçlarla kullanılabildikleri de malum.



Hatta bildiğimiz gibi daha dün Orlan-10 tipi Rus yapımı bir drone'u hava sahamıza işgal ettiği için düşürmüştük:







İşte drone'ların tehlikeli ellerde kötü sonuçlar doğurabilecek işler yapabilmesinin önüne geçmek için düğmeye basan ABD hükümeti de, konuya ilişkin bir yasa çıkarmaya hazırlanıyor.



gelişmeye göre, nihai tüketici yahut kurumsal girişimler fark etmeksizin tüm drone satın alımlarına belirli şartlar getirmeye hazırlanan ABD buna ek olarak yine satın alınan tüm drone'ları da kayıt altına almaya planlıyor. Konuya ilişkin plan ve hazırlıkları pazartesi günü açıklaması beklenen ABD Ulaştırma Bakanlığı'nın sektörün önde gelen üreticilerinden ortak bir kayıt altına alma prosedürü hazırlayıp kendilerine sunmalarını talep edeceği de belirtilenler arasında. Muhtemelen bunun ertesinde bu taslak üzerinden gidilip bir karara varılacak ve ertesinde de yasalaşacak. Bu arada yine ABD Ulaştırma Bakanlığı'na FAA'nın da (Federal Havacılık Kurulu) drone regülasyonu üzerinde çalıştığını not olarak düşelim.


ABD düğmeye bastı: Hayalet Drone'lar yolda!


#drone
#iha
#insansız hava aracı
#uçak
9 yıl önce