|

DuckDuckGo kullanımı artıyor

Anonim arama motoru DuckDuckGo’nun kurucusu Gabriel Weinberg, geçtiğimiz hafta paylaştığı blog yazısında, şirketin 10 milyarıncı aramasını gerçekleştirdiğini ve 10 Ocak 2017 tarihinde ilk kez bir günde 14 milyondan fazla arama yapıldığını açıkladı.

Yeni Şafak
14:24 - 27/01/2017 Cuma
Güncelleme: 14:26 - 27/01/2017 Cuma
Yeni Şafak

İnternet üzerinde dolaşırken her türlü bilgiler karşı sunucuya gönderiliyor ve kayıt altına alınıyor. Örneğin Google üzerinde bir kullanıcı hesabınız varsa, tüm arama geçmişiniz kayıt altına alınıyor. Bunun yanında bilgisayarınızda yer alan cookies bilgileri, hangi sitelere, hangi kelimeleri kullanarak girdiğinizi bile kayıt altına alıyor. Bu durum birçok kişiyi mahremiyet merkezli internet servislerini kullanmaya itiyor.



  • Edward Snowden'ın, ABD hükumetinin çevrimiçi hareketleri takip ettiğine dair açıklamaları gündeme oturmuş, birçok internet servisi mahremiyet merkezli yeniliklerini kullanıma almaya başlamıştı. Anonim arama motoru DuckDuckGo ise Google'ın tüm arama gücünü kullanarak, hiçbir takip mekanizması olmadan arama sonuçlarını gösteren bir arama motoru. DuckDuckGo üzerinde yaptığınız aramada kullandığınız kelimeler, ulaştığınız siteyle paylaşılmıyor; bunun yanında yaptığınız aramalar kaydedilmiyor, IP bilgileriniz de eşleştirilmiyor. Sizi web üzerinde takip etmek için çerezler kullanmıyor. 2008 yılından bu yana kullanılabilen hizmet, özellikle 2014 yılında Mozilla ve Apple'ın, Firefox ve Safari web tarayıcılarında DuckDuckGo'yu varsayılan arama seçeneklerinden birisi olarak sunmasıyla hızla yükselmeye başladı.

DuckDuckGo'nun kurucusu Gabriel Weinberg blog yazısında “Geçmişte hiç olmadığı kadar hızlı büyüyoruz. 10 milyarıncı arama kilometretaşını geçmenin yanı sıra, geçtiğimiz yıl dokuz farklı güvenlik kuruluşuna da 225 bin Dolar bağışta bulunduk.” İfadelerini kullandı.




Tabii ki bu arama sonuçları verileri Google gibi dünyaca ünlü arama motorunun verileri ile karşılaştırıldığında çok küçük kalıyor. Google saniyede 40 bin ya da günde 3,5 milyar arama yapıyor. Fakat DuckDuckGo'nun 2013 yılından bu yana hızla büyümeye devam ettiğini de gözardı etmemek gerekiyor. DuckDuckGo Google karşıtı bir arama motoru olarak lanse ediliyor. Arama servisinin Türkçe dil seçeneği de bulunuyor. DuckDuckGo

Google Chrome ile de uyumlu çalışıyor.



#DuckDuckGo
7 yıl önce