|

Düşünce gücüyle çalışan protez bacak üretildi

Ossur firması tarafından geliştirilen yeni protez bacaklar, beyne yerleştirilen bir çip sayesinde sahibine zihin yoluyla bacak hareketlerini yönetebilme imkanı sunuyor.

Yeni Şafak ve
14:42 - 22/05/2015 Cuma
Güncelleme: 15:10 - 22/05/2015 Cuma
Diğer

Proprio Foot ismini taşıyan motorize protezin, zihinle irtibatını sağlayan şey 15 dakikalık bir ameliyat dahilinde -ki kesik de sadece bir santimetre ile sınırlı tutuluyor- engelli insanın beynine yerleştirilen MyoElektrik sensörü. Bu sayede biz düşünme aşamasında iken -ki mikro saniyeler içerisinde gerçekleşen anlık eylemlerden bahsediyoruz- bu sensör beynimizden çıkan sinyalleri çevre kaslara –yani bu örnekte proteze- otomatik olarak iletiyor.




Yeni sistemin, mevcut gelişmiş protezlerden -ki ekserisi halen analog formda- en önemli farkı ise gecikme farkını ortadan kaldırıyor oluşu. Şöyle ki günümüzün gelişmiş protezlerinde dahi, kullanıcının kası hareket ettirmek için kasla irtibat kurma zorunluluğu olduğundan düşünce ile eylem arasında bir gecikme yaşanıyor. İşte bu yeni sistemi türdeşlerinden farklı kılan nokta, iletişimin sensör üzerinden otomatik olarak yapılıyor oluşu. Haliyle temas zorunluluğunun ortadan kalkması, gecikmeyi de sonlandırıyor. Daha da güzeli ise, sensörün ömür boyu kullanıma sahip oluşu. Yani beynimize bir kez yerleştirildi mi, bozulma, eskime vb. gibi sebepler yüzünden ilerleyen yıllarda değiştirme ihtiyacı duyulmuyor. Tabii masraf açısından da oldukça önemli bir avantaj bu.



Halihazırda klinik çalışmaların sürdürüldüğü protezin pazara sunulması üç ila beş yıl içerisinde gerçekleşecek. Fiyatının ne olacağı ise henüz belirsiz.



#bilim
#sağlık
#teknoloji
#protez
9 yıl önce