|

Facebook, Filistinli gazetecilerin hesaplarını engelliyor!

Vietnam Savaşı’nın simge isimlerinden Kim Phuc’a uyguladığı sansür ile tartışmaların odağı haline gelen Facebook, bu kez Filistinli gazetecilerin hesaplarına sansür uyguladığı gerekçesiyle eleştiriliyor.

Yeni Şafak
11:17 - 27/09/2016 Salı
Güncelleme: 11:51 - 27/09/2016 Salı
Yeni Şafak
Dünyanın en büyük sosyal medya sitelerinden olan Facebook üzerinden canlı yayın yapmak mümkün. Fakat Facebook yönetimi, Filistinli gazetecilerin bunu yapmasına engel oluyor. İki farklı haber ajansında çalışan, toplamda 11 milyon 400 bin takipçisi olan 8 gazetecinin hesabını, Facebook erişime engelledi.
Dünyanın en büyük sosyal medya sitelerinden olan Facebook üzerinden canlı yayın yapmak mümkün. Fakat Facebook yönetimi, Filistinli gazetecilerin bunu yapmasına engel oluyor. İki farklı haber ajansında çalışan, toplamda 11 milyon 400 bin takipçisi olan 8 gazetecinin hesabını, Facebook erişime engelledi.
Filistin'de İsrail ablukasını dünyaya duyurmak için çabalayan basın mensuplarına bir darbe de Facebook yönetiminden geldi. Facebook, milyonlarca takipçiye sahip haber ajansı ve haber ağlarının hesaplarını engelledi.


Batı Şeria'dan yayın yapan Shebab haber ajansının toplam 6.3 milyondan fazla takipçisi olan dört editörünün, Quds Haber Ağı'nın ise yaklaşık toplamda 5.1 milyon takipçisi olan üç yöneticisinin kişisel hesapları Facebook tarafından engellendi.

Al Jazeera'nin haberine göre

, Quds Haber Ağı'ndan Nisreen al-Khatib, Facebook'un bu aybaşında İsrail hükümeti ile vardığı anlaşma üzerine hesapları engellediğine inandıklarını söyledi. Facebook ile İsrail hükümeti arasında Eylül ayında yapılan görüşmelerde platform üzerinden 'kışkırtıcı' içerikler yayınlanmasının engellenmesi konusunda ortak mücadele kararı çıkmıştı.



“Hedef Seçildik"


Khatib, editörleri hesaplarının yanı sıra Quds Haber Ajansı'nın Facebook'taki politik olmayan haberlerine dahi erişimin engellendiğini, şirketin bu haberlere yönelik engeli daha sonra kaldırdığını söyledi:



  • "
    Facebook standartlarını ihlâl edecek ya da herhangi bir hükümeti rahatsız edecek içerikler paylaşmamamıza rağmen hedef seçildik.
    "

Facebook, Quds Haber Ajansı'nın başvurusuna gönderdiği yanıtta özür dileyerek engellemeleri '

kaza

' olarak nitelendirdi. Basın mensupları hesaplarının hiçbir gerekçe ve uyarı yapılmadan sansürlendiğini ifade ettiler.

Quds Haber Ajansı'nın üç gazetecisinin hesaplarındaki engel, Cumartesi günü kaldırıldı. Shebab ajansından üç yöneticinin hesap engeli kaldırılırken bir yöneticinin hesabının hala engelli olduğu ifade edildi.




İsrail'in Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nden haberler yapılmasını istemediğini söyleyen Mubarak, "Sosyal medyadaki varlığımız onların işlerini zorlaştırıyor, özellikle son günlerde infazların gerçekleştirildiği Batı Şeria'dan haberler paylaşmamızı istemiyorlar, kanıtları saklamak için de bu sayfaları kapattırıyorlar" diye konuştu.



Bu arada haberi yayınlayan

Al Jazeera, Filistinli gazetecilerin hesaplarının engellenmesinin gerekçesini öğrenmek için Facebook'a ulaşmaya çalıştığını fakat henüz yanıt alınamadığını duyurdu.


Facebook bunu ilk kez yapmıyor


Facebook, Filistinli gazetecilerin kişisel hesaplarını ilk kez engellemiyor. Daha önce de benzer engellemeler yaşanmıştı. Bu arada İsrail ordusu, Pazar günü yaptığı açıklamada 145 Filistinli hakkında sosyal medyadaki paylaşımları nedeniyle dava açıldığını açıkladı. Facebook ve İsrail hükümeti arasında varılan anlaşmanın açıklanmasından kısa bir süre sonra İsrail Adalet Bakanı Ayelet Shaked, 158 hesabın kapatılması için Facebook'a başvurduklarını açıklamıştı.

Facebook, İsrail'in taleplerinin %95'ini yerine getirmişti.
#facebook
#facebook sansür
#filistin
#filistinli gazeteciler
#Quds Haber Ajansı
8 yıl önce