|

Facebook videolarında reklam dönemi başlıyor

Popüler sosyal paylaşım sitesi Facebook videolarda reklamlar yayınlayarak yeni bir gelir kapısı getirmeye hazırlanıyor. Söz konusu yenilik ile hem video yükleyen hem de Facebook gelir elde edecek.

Yeni Şafak
15:17 - 10/01/2017 Salı
Güncelleme: 15:24 - 10/01/2017 Salı
Yeni Şafak
Facebook videolar üzerinden hem video yükleyen hem de Facebook para kazanacak.
Facebook videolar üzerinden hem video yükleyen hem de Facebook para kazanacak.

2016 yılında günlük 100 milyon saatlik video izleme oranına ulaşan Facebook, videolara reklam getirmeye hazırlanıyor. Kullanıcıların yoğun ilgisini değerlendirmek isteyen Facebook videolar bölümüne de reklam verilmesinin önünü açacak.



Reklam gösterme konusundaki tercih videoyu yükleyen tarafından belirlenecek. Videolarda reklam görünmesini isteyenler, 20 saniyeden fazla olan videolarda bu seçeneği aktif hale getirebilecek. 20 saniyeden sonraki istenilen bir kısımda reklam gösterilmeye başlayacak. Facebook CEO'su Mark Zuckerberg daha önce yaptığı açıklamalarda videolardan önce reklam gösterilmesini yasaklamıştı. Bu reklamdan elde edilen gelirin yüzde 55'i içerik sahibine, yüzde 45'i ise Facebook'a kalacak. Haber Kaynağında gösterilecek tüm videoların ortasına reklam yerleştirilmesi, şirket adına büyük bir gelir kalemi olabilir.



Facebook'ın bu hamlesi, video paylaşım sitesi YouTube'ye benzer yapıda diyebiliriz. Son dönemde popüler internet sitelerinin ve uygulamalarının özelliklerini kopyalayan Facebook şimdi de YouTube'ın reklam gelir dağılımı oranını örnek alıyor. Bu kararla birlikte Facebook'un giderek genişleyen video arşivi tıpkı YouTube'da olduğu gibi bir kazanç kapısı haline gelecek. Eğer bu yeni reklam formatı başarılı olursa, video yayıncıları Facebook'ta paylaştıkları içerikler üzerinden ilk defa gerçek anlamda para kazanma şansına sahip olacak.



Söz konusu gelişme hakkında Facebook tarafından resmi bir açıklama gelmediğini belirtelim. Ancak şirketin içerik operasyonlarından sorumlu başkan yardımcısı Dan Rose, video ortası reklamların başka formatlarda da deneneceğini açıklamıştı. Videolarda çıkacak reklamlarla mücadele etmek ise maalesef Facebook kullanıcılarına kalacak.













#Facebook
#Video
#Reklam
7 yıl önce