|

Fidye virüsü yeniden hortladı!

Milyonlarca bilgisayar kullanıcısının korkulu rüyası haline gelen fidye virüsleri yeniden hortladı. Mail yoluyla bulaşan bu virüs, bilgisayarınızdaki tüm dosyaları şifreliyor. Bu şifreyi kırmak için ise belli bir ücret isteniyor.

Yeni Şafak
16:28 - 16/11/2016 Çarşamba
Güncelleme: 13:29 - 16/11/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Maillerinizi kontrol ederken bir gönderi dikkatinizi çekti:



  • “THY yolcu bilgilerinizde eksiklik bulunuyor. Buraya tıklayarak eksik bilgilerinizi güncelleyin.”

İşte bu bağlantıya tıklayanlar büyük bir sıkıntıyla karşılaşıyor. Zira Crypt0L0cker isimli fidye virüsü bilgisayarınızı ele geçiriyor ve tüm dosyalarınız şifreleniyor. Sonrasında ise ukalaca bir mesaj yayınlanıyor ve belli bir ücret karşılığında bilgisayarınızın eski haline getirilebileceği ifade ediliyor. Üstelik istenen ücret de hiç azımsanacak kadar değil.



İşte bu ve bunun gibi virüsler, fidye virüsü olarak nitelendiriliyor. Yani belli bir ücret karşılığında kullandığınız cihazı eskisi gibi rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz.



Esasen bu virüs çeşidi yeni değil, hatta yıllardır biliniyor. Fakat son günlerde Crypt0L0cker vb. fidye virüsüne yakalananların sayısında artış görünüyor. Ayrıca bu mail sadece THY olarak değil, operatör veya bankalar adına da gönderilebiliyor.



Bu nedenle şüpheli olarak gördüğünüz mailleri tıklamamanız gerekiyor. Yoksa çok ağır sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.



İnternette bu virüs türünden nasıl kurtulabileceğimize dair arama yaptığımızda, şu sonuçlarla karşılaşıyoruz:



  • Crypt0L0cker virüsünün şifrelediği dosyaları kurtarmanın bir yolu yok mu?
  • Eğer virüsün bulaştığı sırada, bilgisayara giriş yaptığınız kullanıcı yönetici değilse, virüs gölge kopyaları silemiyor. Bu durumda gölge kopyalardan dosyalarınız geri almak mümkün.
  • Crypt0L0cker virüsünden dosyaları kurtarmanın bir diğer yolu Sistem geri yüklemesi oluşturulmuş sistemlerde eski bir tarih üzerinden dosyanın gölge kopyasını almak. Fakat sizde sistem koruması açık ve bir geri yükleme noktası oluşturulmuş olmalı.

#Crypt0L0cker
#Virüs
#Fidye Virüsü
7 yıl önce