|

Google'dan müthiş çatı projesi

ABD'li teknoloji ve bilişim devi Google, Project Sunroof ile güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Google Maps üzerinden hangi evin ne kadar güneş ışığı aldığını gözler önüne seren Google, kısa ve uzun vadede ne kadar kar edilebileceğini de hesaplıyor.

Yeni Şafak
14:41 - 8/11/2016 Salı
Güncelleme: 14:44 - 8/11/2016 Salı
Yeni Şafak
Google, Project Sunroof ile güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.
Google, Project Sunroof ile güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarının ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Uzmanlar hali hazırda devam eden tüketim hızının azalmaması veya artması durumunda yakın zaman içinde petrol, kömür ve doğalgaz gibi kaynakların tükeneceğini öngörüyor. Bundan dolayı güneş ve rüzgar enerjisi gibi hem temiz hem de yenilenebilir enerji kaynakları bir hayli önem kazanmış durumda.



Bilişim alanında olduğu kadar günlük hayatta da işimize yarayacak projeler geliştiren Google, Project Sunroof ile güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Proje için Google Maps altyapısını kullanan şirket, evlerin çatısını tarayarak, gün içinde ne kadar güneş enerjisine maruz kaldığını ölçüyor.





Harita üzerinden kendi evinizi bulduğunuzda, aylık ortalama elektrik faturasına verdiğiniz ücreti belirliyorsunuz. Sonra önünüze üç seçenek çıkıyor: Leasing, Kira ve Satış.



Sistemin işleyişi aslında çok basit. Evinizin aldığı güneş, aylık elektrik harcamanız ve finans tercihiniz değerlendiriliyor ve bu doğrultuda kısa ve uzun vadede ne kadar kar edeceğiniz belirtiliyor.



  • Örneğin aylık elektrik gideri 100 dolar olan bir ev düşünelim. Bu ev gündüz saatlerinde bol bol güneş ışınları alıyor olsun. Google'ın hesabına göre leasing seçeneği kullanıldığında yıllık 400 dolar ve 20 yılda 8,775 dolar kar edilmiş oluyor. Kirada ise yıllık kar 500, 20 yıllık kar 9,385 dolar oluyor. Satın alındığında ise 20 yılda 18 bin dolar kar edildiği hesaplanıyor.

Söz konusu hesaplamayı yaptıktan sonra Google size en uygun güneş enerjisi paneli tedarikçisine yönlendiriyor ve işlem tamamlanıyor. Ne yazık ki sistem henüz ülkemizde uygulanmıyor. Fakat

örnek olarak inceleyebilirsiniz. Google Project Sunroof'ın yakın zamanda tüm dünyada uygulanması planlanıyor.



#Google Project Sunroof
#Yenilenebilir Enerji
#Güneş Enerjisi
8 yıl önce