|

İnternet insan uygarlığına tehdit

WikiLeaks''in kurucusu Assange, en önemli özgürlük aracı olarak görülen internetin bugün devletlerin kontrolüne girdiğini ve bireyler için tehlikeli bir hal aldığını savunuyor. Assange, çözüm olarak şifrelemenin önemini hatırlatıyor

Melih Bayram Dede
00:00 - 25/02/2013 Pazartesi
Güncelleme: 21:53 - 24/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
İnternet insan uygarlığına tehdit
İnternet insan uygarlığına tehdit

WikiLeaks''in genel yayın yönetmeni ve fikir babası olan Julian Assange''a göre elimizdeki en önemli özgürleşme aracı olan internet, totoliterliğin bugüne dek görülmedik düzeyde tehlikeli bir yöntemi haline geldi; hatta insan uygarlığı için bir tehdit arz ediyor. Metis Kitap tarafından Türkçe olarak yayınlanan çıkan ''Şifrepunk: Özgürlük ve İnternetin Geleceği Üzerine Bir Tartışma'' adlı kitapta Assange, devletlerin kontrolüne giren internetin bireyler için tehlikeli bir hal aldığını savunuyor.

ÖZGÜRLÜK TARTIŞMASI

Halen Londra''daki Ekvador Büyükelçiliği''nde kalan Assange, Appelbaum, Müller-Maguhn ve Zimmermann ile birlikte ortaya çıkardığı kitapta internet ve insanların özgürlüğünün geleceğine ilişkin bir tartışma ortaya koyuyor. ''İnternet insan uygarlığı için bir tehdittir'' ifadesini kullanan Assange''a göre, en fazla on yıl önce internetin müthiş bir özgürlük alanı açtığından söz edilirken, kısa süre içinde ciddi bir kırılma ortaya çıktı. Kitlesel gözetleme programları devreye sokulmaya başladı.

ONLAR HEP ORADALAR

Şifrepunk''ta siber uzamın askerileşmesinden söz eden Assange, ''Görüşmelerimiz askeri istihbarat teşkilatları tarafından denetleniyor. Yatak odanıza bir tank girmesi gibi bir şey bu. Eşinize kısa mesaj gönderirken aranızda bir asker duruyor. Haberleşme düzleminde hepimiz olağanüstü hal koşullarında yaşamaktayız, yalnızca tankları göremiyoruz ama oradalar. Devletlerin gitgide internetle bütünleştiği, uygarlığın geleceğinin internetin geleceğine bağlı hale geldiği bir süreçte güç ilişkilerini yeniden tanımlamamız gerekiyor. Eğer bunu yapmazsak, evrensel bir nitelik kazanan internet dünya çapında insanlığı tek bir devasa kitlesel gözetim ve denetim şemasının içine hapsedecek.'' diyor.

Çözüm: Şifreleme

Bireylerin gizliliği ve güvenliği için bilgiyi şifrelemeyi tavsiye eden Assange, ''Evren şifrelemeye inanıyor. Bilgiyi şifrelemek şifreyi çözmekten daha kolay. Bu tuhaf özelliği yeni bir dünyanın yasalarını oluşturmak için kullanabileceğimizi gördük.'' diyor.


11 yıl önce