|

İşte Google'ın en zeki sivil robotu!

Eli kolu yok ancak kafasının üzerinde 60 kilogram ağırlık taşıyabiliyor.

Yeni Şafak ve
17:07 - 11/04/2016 Pazartesi
Güncelleme: 17:10 - 11/04/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Google'ın X laboratuvarında çeşitli amaçlar için robotlar ürettiğini biliyoruz. Örneğin geçtiğimiz aylarda 'en marifetli' olarak tanıtılan Atlas robotunu kaleme almıştık. Askeri amaçlarla üretilen Atlas, hem karlı zeminde yürüyebiliyor, hem istiflenmesi gereken kolileri istenilen yere koyabiliyor, hem de düşürüldüğü yerden kolaylıkla kalkabiliyordu.





Elbette Google'ın üzerinde çalıştığı tek robot projesi Atlas değil ve tüm çalışmalarını askeri amaçlı yapmıyor. Bir yandan askeri amaçlı robot çalışmaları devam ederken, diğer taraftan yine Google'ın çatısı altındaki SCHAFT firması, yeni nesil iki ayaklı

.





Japonya'da düzenlenen ekonomi zirvesinde tanıtılan robotun ismi henüz bilinmiyor ancak diğer robot çalışmalarına göre oldukça sıra dışı göründüğü aşikar. Zira yukarıdaki videoda da gördüğümüz üzere robot sadece 2 bacaktan oluşuyor. Fakat bu tasarımı onu yeteneklerinden alıkoymuyor. Başının üzerinde 60 kilograma kadar ağırlık taşıyabiliyor.



İsimsiz robot, düşük maliyeti ve düşük enerji tüketimiyle dikkat çekiyor. Ayrıca robotun bilgi işlem merkezi, iki bacağının arasında bulunuyor. Böylece daha kolay denge sağlayabiliyor. Yine videoda gördüğümüz kadarıyla bir borunun üzerine basan robot yere düşmeden ayakta kalmayı başarıyor.



Robot farklı zeminlerde de rahatlıkla yürüyebiliyor. Kayalıkta, karda, kumda hatta çamurlu arazide bile hiç zorlanmadan ilerleyebiliyor. Ayrıca yokuş ve merdiven inip çıkarken de zorlanmıyor.







SCHAFT yetkilileri bu robotun resmi üretime girmeyeceğini açıkladı. Bu robotun sadece yol haritasını belirlemede ve gelinen aşamanın gösterilmesi konusunda yardımcı olması için tanıtıldığı belirtildi.



#google x
#schaft
#atlas
#akıllı robot
#askeri robot
#sivil robot
8 yıl önce