|

Japonya nükleer sızıntıyı önleyemiyor!

Aşırı radyasyon, gönderilen son teknoloji robotları da çalışmaz hale getirdi!

Yeni Şafak ve
17:07 - 12/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Japonya'da

Töhoku depremi

ve tsunamisi sonrasında meydana gelen Fukuşima nükleer santralinin üzerinden tam 5 sene geçti. Aradan geçen zamana karşın gözle görünür bir gelişme kaydedilemediği gibi, nükleer sızıntısı da engellenemedi.



Santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Şirketi (

TEPCO

), etkisiz hale gelen

yakıt çubuklarını

imha etmeyi başarmıştı. Lakin suyun altında hala büyük tehdit unsuru olan eriyen yakıt çubukları bulunuyor. Daha da kötüsü bu çubukların yerleri dahi tespit edilemiyor.



  • Yakıt çubukları:
    Günümüzde nükleer santrallerde yakıt olarak uranyum dioksit kullanılıyor. Zar büyüklüğünde silindirik pelet halinde üretmek için sıkıştırılıp 1400 derecede ısıtılan uranyum dioksitler, içi boş metal tüplere yerleştiriliyor ve yakıt çubukları demetler halinde paketleniyor. Yüksek düzeyde radyoaktif olan bu çubuklar, santralin soğutma havuzlarının içinde bulunuyor.

Bu doğrultuda TEPCO üzerinde 2 yıl çalıştığı robotları, eriyen yakıt çubuklarını imha etmesi için suyun altına gönderdi ancak robotların kabloları, inanılmaz derecede sıcak olan radyasyonlu suya dayanamadı. Böylelikle bu çubukları imha etmek için en güvenli yol olan robotları kullanma seçeneği de







Bir de

buz duvarı projesi

var tabii. Japonya hükümeti, radyoaktif madde sızıntısının önüne geçmek için yaklaşık yarım milyar dolara buz duvarı inşa etti. 2 yıl önce başlayan proje geçtiğimiz ay sonuçlandı. Reaktörlerin etrafına, soğutucu maddeyle dolu borulardan oluşan bir duvar örüldü. Lakin bu boruları doldurma işlemi henüz başlamadı. İşe yarayıp yaramayacağı konusunda da hala kafada soru işaretleri var.



Santralde 1 milyon tona yakın radyasyonlu su bulunuyor. TEPCO hala bu suyu nasıl ayrıştıracağının çözümünü bulabilmiş değil. Ayrıca temizleme işleminin nihayete ermesinin

30-40 yıl sürebileceği

öngörülüyor ki TEPCO bu konuda Japonya hükümetinin büyük tepkisini çekiyor. Lakin 9.0 büyüklüğündeki depremin neden olduğu bu felaket için, işletmeci firmayı suçlamak çok da doğru değil.



Diğer taraftan Japon teknoloji devi

Toshiba

, ergiyen yakıt çubuklarını imha etmek için, TEPCO'nun ürettiklerine oranla çok daha dayanıklı robotlar geliştirdi. Lakin bunların başarılı bir şekilde kullanılabilmesi için, çubukların yerlerinin tespit edilmesi gerekiyor.






11 Mart 2011'de Japonya'nın Töhoku bölgesinde

9.0 şiddetinde deprem

ve tsunami meydana geldi. Deprem tam

6 dakika

sürdü ve sonucunda

15,828 kişi öldü

, 5,942 kişi yaralandı. 3,760 kişi ise kayıp olarak açıklandı.



Deprem ve tsunaminin en büyük zararlarından biri de Fukuşima Nükleer Santrali'ne oldu.

Çernobil

felaketinden sonra en büyük ikinci nükleer kaza olarak anılan Fukuşima'da tsunaminin etkisiyle üç etkin reaktör kapatıldı. Tsunami ayrıca elektrik şebekesine zarar verdi ve santralin jeneratörlerini su bastı. Bu nedenle santralde elektrik kesintisi yaşandı.







Sonrasında ise soğutma eksikliği santralde kısmi erime ve patlamalara neden oldu. Devamında 6 reaktörün tamamında ve merkezi kullanılmış yakıt tankında sorunlar meydana geldi. Santralde önlem amaçlı 5.7 metrelik bir tsunamiye dayanabilecek koruyucu duvar vardı. Fakat deprem sonrası tsunaminin yüksekliği 10 metreyi aşınca, haliyle bu felaket kaçınılmaz oldu.



#Fukuşima nükleer santrali
#töhoku depremi
#tepco
#toshiba
#yakıt çubukları
#buz duvarı
8 yıl önce