|

Kanserin ilacı: Optogenetik

Genetik ışık tedavisi, körlüğün ertesinde kansere de umut oldu!

Yeni Şafak ve
11:32 - 28/04/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Bilim insanlarının son yıllarda keşfettiği en büyük buluşlardan birisi şüphesiz 'optogenetik' tedavi yöntemi. Geçtiğimiz ay yaptığımız haberde optogenetik ile körlüğe çözüm bulunduğunu ifade etmiştik. Aynı yöntem ile tedavisi mümkün olan ise birçok kişi yakından ilgilendiriyor: Kanser!





Kanserin her an biraz daha yayılan ve eğer erken teşhis edilmezse tedavisi neredeyse imkansız bir hastalık olduğunu biliyoruz. Tufts Üniversitesi araştırmacıları, söz konusu hastalığın tedavisi için optogenetik tedavi yöntemini kullandı ve ilk denemeler sonucunda

. Optogenetik ile kanserli hücrelerin sadece yayılması önlenmedi, aynı zamanda bu hücrelerin küçülmesi de sağlandı.



  • Optogenetik:
    Işık sayesinde ve genetik yardımla beyin hücrelerini araştıran ve yeni gelişmekte olan bilim dalı. Genleriyle oynanmış hücrelerin ışık ile davranışlarının kontrol edilmesini içeriyor. Yakın gelecekte parkinson, epilepsi, kalpte ritim bozuklukları gibi birçok nörönal hastalığın tedavisinde, başarılı bir şekilde uygulanabileceği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, ışığa duyarlı kurbağa embriyolarını tümörlü hücrelere enjekte etti; sonrasında hücreler uzun süre mavi ışığa maruz bırakıldı (yaklaşık 1 gün) ve elektrik sinyalleri ayarlandıktan sonra bu hücrelerin küçüldüğü gözlemlendi.



Evet, Tufts araştırmacıları kurbağa üzerinde başarı sağladı fakat aynı işlemin insanlar üzerinde nasıl tepki vereceği henüz bilinmiyor. Proje yöneticilerinden Michael Levin'e göre biyoelektrik kodları pratikte çözmek 10 yılı bulabilir. Genetik ışık tedavisi olarak nitelendirebileceğimiz optogenetik günümüz için pek bir anlam ifade etmese de, ilerleyen yıllarda birçok hastalığın tedavisinde kullanılacak gibi görünüyor.



#optogenetik
#kanser
#tümör
#Tufts Üniversitesi
#Michael Levin
8 yıl önce