|

'Kendi kendine öğrenen' güvenlik çipi: Qualcomm Zeroth​

Eğer denildiği gibiyse, ki pek ihtimal vermiyoruz, akıllı telefon ve mobil cihazlarda virüs, zararlı yazılım vb. gibi tüm tehditler tarih olabilir.

Yeni Şafak ve
09:27 - 1/09/2015 Salı
Güncelleme: 06:27 - 1/09/2015 Salı
Yeni Şafak
Evet; başta da söylediğimiz gibi bu tür 'robotik yapay zeka' temelli gelişmeler, şüphesiz en heyecan uyandıran konulardan birisi -hatta belki ilki- olsa da, diğer yandan baktığımızda da abartılmaya oldukça müsait gelişmelerin başında da yine onlar geliyor. Yani temkinli yaklaşmakta fayda var. Bir nev'i 'inanın ama güvenmeyin' durumu.
Evet; başta da söylediğimiz gibi bu tür 'robotik yapay zeka' temelli gelişmeler, şüphesiz en heyecan uyandıran konulardan birisi -hatta belki ilki- olsa da, diğer yandan baktığımızda da abartılmaya oldukça müsait gelişmelerin başında da yine onlar geliyor. Yani temkinli yaklaşmakta fayda var. Bir nev'i 'inanın ama güvenmeyin' durumu.

Halihazırdaki tepe seviye yongaseti

Snapdragon 810

'u, aşırı ısınma sorununun üstesinden gelmeden piyasaya sürdüğü ve pek çok ana akım üreticiyi bu sebeple zor durumda bıraktığı için ciddi bir prestij kaybına (ve tabii ki maddi zarara) uğrayan

Qualcomm

, bozulan imajını bir parça da olsa düzeltecek bir yenilik için düğmeye bastı.



Qualcomm'dan yapılan

göre, önde gelen yarı iletken üreticisi bir sonraki tepe seviye yongaseti Snapdragon 820 ile birlikte '

Akıllı Koruma

' isimli yongasetine bütünleşik yeni bir güvenlik servisi sunmaya başlayacak.



İsminden de anlaşılacağı üzere, cihazımızı zararlı yazılımlara ve olası tehditlere karşı koruyacak olan servisi özel ve kendisine has kılan temel özellik ise öğrenebilen bir yapıda tasarlanmış oluşu.




Yani diyelim olmaması gereken bir eylem gerçekleşti (örn. ekran kilitliyken fotoğraf çekilmesi veyahut biz herhangi bir eylemde bulunmadan mesaj gönderilmesi vb.) servis bunu fark edip hem engelleyecek hem de kişisel bilgilerimizi koruma altına alacak. İşin bir diğer güzel yanı ise bu korumayı tamamıyla bağımsız ve cihaz içerisinden sunacak oluşu. Yani herhangi bir bulut servisiyle de bütünleşik çalışmayacak. Ki bildiğimiz gibi örneğin Apple yahut Samsung'un benzer servisleri olsa da bulutla entegrasyon içerisinde gerçekleştiriyorlar bu korumayı. Qualcomm'un altını çizdiği bir diğer önemli nokta ise servisin cihaz performansına olumsuz etkide bulunmayacak oluşu ki bu da arka planda sessiz sedasız işleri halledeceği anlamına geliyor.







Açıkçası uzaktan bakınca oldukça umut vaat eden bir güvenlik önlemi olarak görünse de henüz çıkmadan net birşey söylemek güç. Özellikle öğrenebilen yapıda oluşu dikkatimizi çekti ki, bunu nasıl gerçekleşebileceğini ciddi anlamda merak ettik. Çünkü böyle birşey yapabilmesi demek, yeni tehditlere karşı kendi kendi kendini devamlı surette geliştirmesi anlamına geliyor ki buluttan bağımsız yani tamamıyla kendi içerisinde bunu gerçekleştirme ihtimali -ne yalan söyleyelim- bize biraz bilim-kurgu gibi geldi.



Evet; başta da söylediğimiz gibi bu tür '

robotik yapay zeka

' temelli gelişmeler, şüphesiz en heyecan uyandıran konulardan birisi -hatta belki ilki- olsa da, diğer yandan baktığımızda da abartılmaya oldukça müsait gelişmelerin başında da yine onlar geliyor. Yani temkinli yaklaşmakta fayda var. Bir nev'i '

inanın ama güvenmeyin

' durumu.



Velhasıl bekleyip göreceğiz artık...









#qualcomm
#yapay zeka
#akıllı telefon
#güvenlik
#bilim
#snapdragon 820
#virüs
#Qualcomm Zeroth​
9 yıl önce