|

Mars’ta metal atomları keşfedildi

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), kızıl gezegen olarak bilinen Mars'ın üst yüzeyinde elektrikli yüklü metal atomları keşfetti. 2013 yılından bu yana Mars’ın yörüngesinde bulunan Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi (Maven) adlı uzay aracı atmosferinin üst kısmında elektrik yüklü demir, magnezyum ve sodyum iyonları bulunduğunu tespit etti.

Yeni Şafak
15:51 - 12/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 15:56 - 12/04/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Nasa 2013 yılının Eylül ayından bu yana Maven adlı aracıyla Mars yüzeyinde çalışmalar yapıyordu.
Nasa 2013 yılının Eylül ayından bu yana Maven adlı aracıyla Mars yüzeyinde çalışmalar yapıyordu.

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), 2013 yılının Eylül ayından beri uzayda bulunan aracı Maven (Mars Atmosferi ve Değişen Evrimi) aracılığıyla doğalgaz ve iyon kütle spektrometre aletini kullanarak inceliyordu.

Science Daily'nin haberine göre Maven, kızıl gezegen adı verilen Mars’ın atmosferinin üst kısmında elektrik yüklü demir, magnezyum ve sodyum iyonları bulunduğunu tespit etti.

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Joseph Grebowsky’nin yaptığı açıklamaya göre uzay aracı Maven, Dünya dışında bir gezegenin iyonosferinde ilk kez kalıcı metal iyonlarının tespitini yaptı. Metalik iyonların uzun ömürlü olduğunu ve asıl bulundukları yerden rüzgar ve elektrik alanlarıyla taşıdıklarını belirten Grebowsky, doğalgaz ve iyon kütle spektrometre aletinin son 2 yılda Mars'ın üst atmosferinde demir, magnezyum ve sodyum iyonları tespit ettiğini söyledi.

Yapılan açıklamaya göre, Mars'ın üst atmosferi olan iyonesferindeki hareketliliği anlamak için bundan böyle bu iyonların kullanılabileceğini belirtti.

#Uzay
#Metal
#Nasa
7 yıl önce