|

NASA Jüpiter'den gelen sesleri yayınladı

NASA'nın 5 yıl önce fırlattığı uzay aracı Juno, Jüpiter'in manyetik alandan oluşan manyetosfer tabakasına giriş yaptı. Buradaki sesleri kaydeden Juno verileri NASA'ya iletti. Jüpiter'den gelen sesler hayli ilginç.

Yeni Şafak
14:30 - 2/07/2016 Cumartesi
Güncelleme: 11:30 - 2/07/2016 Cumartesi
Yeni Şafak
NASA'nın uzay aracı Juno, Jüpiter'in manyetosfer tabakasına giriş yaptı.
NASA'nın uzay aracı Juno, Jüpiter'in manyetosfer tabakasına giriş yaptı.

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'ne (NASA) ait "Juno" uzay aracı geçtiğimiz gün itibariyle Jüpiter'in manyetik alandan oluşan manyetosfer tabakasına giriş yaptı.



Bu tabaka, devasa gezegenin güçlü manyetik etkisinin bir sonucu olarak oluşuyor. Manyetik tabakada sayısız parçacıklar serbest halde dolaşarak gezegenin devasa gaz kütlelerini Güneş'in ışığından koruyor.



İlk gelen bilgilere göre manyetik atmosferden geçerken Juno'nun yüzeyinin her 2.5 cm karesi başına 16 parçacık çarptı. Bu çarpışma Juno'dan bir şeyler götürdü. Yüzeyindeki her 2.5 cm karede var olan parçacık sayısı 100 kat azalmış oldu.







Juno bu zorlu görevi devam ettirirken gezegenin manyetik alanı ile Güneş rüzgarlarının adeta birbirleriyle savaş halinde olduğu alandan bazı sesler kaydetti.



Bu alanda gerçekleşen olay ise Güneş rüzgarlarının gezegenin güçlü manyetik alanından çok fazla etkilenerek yavaşlaması ve bunun sonucu olarak da ortaya çıkan yüksek ısı. Juno da Güneş rüzgarlarının manyetosferle ilk teması olan bu Bow Shock (Şok Dalgaları) olayından çıkan sesleri kaydetti.



İşte o sesler:



#NASA
#Juno
#Jüpiter
#Ses dalgaları
8 yıl önce