|

Ne gerek var 4K çözünürlüğe?

Teknoloji adeta bir örümcek gibi ağlarını örüp avını bekliyor. İşin kötüsü o av biziz! Aman diyelim...

Yeni Şafak
11:12 - 11/06/2015 Perşembe
Güncelleme: 20:21 - 11/06/2015 Perşembe
Diğer

FHD, 2K derken şimdi de 4K çözünürlüğüne sahip akıllı telefonlara geldi sıra. Görülen o ki, sektörün 4K çözünürlüğe sahip ilk akıllısının ZTE'nin imzasını taşıyacak Star 3 modeli olma ihtimali yüksek.



5.5-inç'lik ekranına 2160x3840 piksel sığdıracak olan model bu sayede 806 ppi değerine erişecek ki kendi sınıfında bir rekor anlamına geliyor bu. Rekorun halihazırdaki sahibi ise 5.1-inç'lik büyüklüğe ve 2K (2560x1440) çözünürlüğe sahip olan Galaxy S6'nın sunduğu 577 ppi'lık değer.



vs. vs.



Asıl konumuza gelelim en iyisi:

4K çözünürlüğe gerek var mı?


Açıkçası bizce en azından şu aşamada son derece gereksiz bir girişim bu. Bildiğimiz gibi halihazırda halen ana akım FHD (1080p) çözünürlük. Yani akıllı telefonlardan, tabletlere ve tabii televizyonlara kadar pek çok ürün 1920x1080 ile geliyor. Şimdi düşünün ki pek çoğumuzun kullandığı televizyonun büyüklüğü 32-inç ila 50-inç arasında değişiyor. Yani diğer bir deyişle bırakın telefonlardaki 5-inç'lik büyüklükleri tam on kat fazla alan sunan 50-inç büyüklüğündeki televizyonumuzda HD yayın yapan bir kanalı izlerken sunduğu görüntü kalitesinden en ufak bir şikayetimiz olmuyor. Hatta %90'ımız 'ne mükemmel görüntü' diye geçiriyor içinden.



İşte akıllı telefon üreticilerinin yaptığı şey 50-inç'te bile bir güzel seyretmemize yeten FHD çözünürlüğü ile yetinmeyip bize bunun 4 katı fazla çözünürlüğe sahip 4K'yı satmak. Üstelik bu devasa çözünürlüğü 5-inç gibi ufacık bir alana sıkıştırarak yapmak bunu. televizyon olsa yine bir şey demeyeceğiz ama el kadar ekran sonuçta!



Netice?

Sadece daha net bir görüntü için bizden tonla para almak

. Kaldı ki ki aradaki görüntü netliği farkı teorik olarak 4 kat olsa da pratikte aslında çok dikkatli bakmadığımız sürece fark edeceğimiz bir şey bile değil. İsraf ki ne israf...







Hadi hepsini geçtik, diğer taraftan bir de bu ekran çözünürlüğünü kaldırabilecek donanım gerekiyor tabii ki. Yani en son nesil bir yonga seti. E bu kadar güçlü bir işlemci ve grafik ünitesi tabii az miktarda bir RAM ile de sunulamaz. Haliyle RAM'i de arttırmak lazım vs. vs.



Gördüğümüz gibi sadece çözünürlüğü arttırmak sistemi komple değiştirmeyi gerekiyor. Çok daha üst seviye bileşenlerin yer aldığı bir telefon da doğal olarak çok daha pahalı oluyor.



Gördüğümüz gibi teknoloji adeta bir örümcek gibi ağlarını örüp avını bekliyor işte. Ve o av biziz!


Karşılığını aldığımız bir pahalılık olsa bu yine bir şey demeyeceğiz ama yukarıda dediğimiz gibi bize pratikte neredeyse hiçbir dönüşü olmayacak bir yenilikten bahsediyoruz.



Peki tüm bu satırları niçin yazdık?



Siz siz olun eğer çevrenizde ''4K telefon çıkmış, hemen almam gerek!'' diyen kişiler varsa onlara gerekli bilgilendirmeyi yapın ki, hem paraları ceplerinde kalsın hem de daha da önemlisi bu kadar fuzuli bir israfa girmemiş olsunlar.



Bir kişi bir kişidir vesselam...





#4K
#akıllı telefon
#zte
#teknoloji
9 yıl önce