|

Nükleer enerjide önemli bir adım daha attık

Nükleer enerji alanında yaşanan olumlu gelişmelere bir yenisi daha eklendi.

Yeni Şafak
15:01 - 2/06/2015 Salı
Güncelleme: 12:01 - 2/06/2015 Salı
AA

Nükleer enerji alanında yaşanan olumlu gelişmelere bir yenisi daha eklendi. Hacettepe Teknokent'te bulunan Mavinci firması ile Almanya'da nükleer enerji konusunda çalışmalar yapan GRS (Gesellschaft für Anlagen-und Reaktorsicherheit) firması arasında ücretsiz bilgi paylaşımı (know how) anlaşması imzalandı. Anlaşmanın bu yıl içerisinde hayata geçmesi planlanıyor.



Anlaşma doğrultusunda firmalar; "nükleer alanda güvenlik araştırmaları ve acil durum yönetimi", "radyasyona karşı korunma", "kimyasal biyolojik radyolojik nükleer (KBRN)" alanlarında birlikte çalışacaklar. Şöyle ki, GRS firması sahip olduğu teknolojiyi ve kaynak kodlarını Mavinci firma ile paylaşmasıyla birlikte Mavinci de bu teknoloji üzerinden araştırma merkezlerine ve sanayiye yönelik milli hesaplamalı akışkanlar dinamiği yazılım çalışmalarını başlatacak. Böylece kritik milli teknolojilerle üretilen farklı ürünler, birçok alanda kullanılmak üzere "Türk ürünü" olarak yurt dışına satılabilecek.



Konuya ilişkin açıklamasında, "Alman hükümetinin nükleer sektöründen çıkma kararı, bir anlamda Türkiye'ye yaramış oldu zira Alman teknolojisini ve yazılımını buraya getireceğiz" diyen Mavinci Genel Müdürü Salih Çetin sözlerinin devamında şunları kaydetti:



"

Türkiye olarak enerji dar boğazını ortadan kaldırmak için çok ciddi çalışmalar yapıyoruz. Bu açıdan bu paylaşım bizim için büyük önem taşıyor çünkü Türkiye'de nükleer alanında oturmuş bir firmamız, altyapımız ya da ar-ge altyapımız yok. İşte bu girişimle birlikte alanında 30 yıllık birikime sahip olan ve nükleer güvenlik, eğitim, yazılım, Ar-ge ve eğitim altyapı araştırmaları, acil durum yönetimi ve radyasyondan koruma gibi pek çok alanda uzmanlığı bulunan GRS'in tecrübesini Türkiye'ye getirmiş olacağız. Onların nükleer alana yönelik 'hesaplamalı akışkanlar dinamiği' yazılımı var. Onların 20 yılda geliştirdikleri ve bizim bugün başlasak 20 yıl sonra yapabileceğimiz bu yazılımın kaynak kodları da ücretsiz verilecek. Biz de yerli yazılımcılarla programı geliştirip sadece nükleer değil bir çok konuda kullanılabilecek hale getireceğiz. Halihazırda aynı işi gören bir yazılım için, Türkiye her yıl milyonlarca dolar lisans parası ödüyor. Bu para yurt içinde kalacak hatta yazılımı ihraç ederek daha çok döviz girdisi sağlayacağız

."




#bilim
#teknoloji
#Akkuyu Nükleer Santrali
#nükleer enerji
9 yıl önce