|

Önümüzdeki yılın kralları (1)

Mobil işlemcilerin 2013'ten bu yana karşılaştırmalı performanslarını paylaşıyor ve buradan da hareketle önümüzdeki yılın en güçlü akıllı telefonlarına göz gezdiriyoruz.

Yeni Şafak ve
22:35 - 12/11/2015 الخميس
Güncelleme: 23:40 - 16/11/2015 الإثنين
Yeni Şafak

Bildiğimiz gibi günlerdir yeni nesil mobil yongasetlerini tanıtmaya yönelik haberler kaleme alıyoruz. Önce

'u ardından

'yi ve geçtiğimiz gün de

'yi paylaştık. Bugün ise bildiğimiz gibi

'a yönelik resmi tanıtım ertesi bir analiz kaleme aldık. Bir de tabii aylar önce yazdığımız

'miz var.



İşte şimdi de

sitesi, tüm bu yongasetlerinin 2013 yılından bu yana geçen süre içerisinde çıkan versiyonlarının karşılaştırmalı Geekbench 3 tablosunu yayımladı ki, tamamlayıcı olması açısından büyük faydası var.



Bu arada Geekbench'in sadece işlemci performansına yönelik olduğunun altını çizelim. Yani GPU ile bir ilgisi yok. Bir de gördüğümüz gibi sadece tek çekirdek performansları baz alınmış ki bu da bir diğer önemli nokta. Ne de olsa iş çok çekirdeğe geldiğinde Android cephesindeki rakipler artık sürümüne göre 4, 6 veya 8 çekirdekleriyle Apple'ın çift çekirdeğinin önüne geçmeyi başarıyorlar ya da en azından farkı kapatıp yer yer geçiyorlar.



Tabii bizi asıl ilgilendiren 2016'da tablonun nasıl şekilleneceği ki tablodan da gördüğümüz üzere Apple her ne kadar halen tek çekirdek performansında liderliğini sürdürüyor olsa da artık tüm rakipleri kendilerini belirgin biçimde geliştirdiğinden iş çok çekirdeğe geldiğinde listenin son sırasına gerilemesi kaçınılmaz bir hale geldi.



Öyle ki Mediatek de Huawei de son nesil yongasetlerinin işlemci ayağında performansı ikiye katlamayı başarırken, Qualcomm ile Samsung da özelleştirilmiş çekirdek mimarisinin de etkisiyle Apple ile farkı iyice kapattılar.



Tabii burada asıl önemli olan ısınma sorununun önünün alınıp alınamayacak oluşu. Ne de olsa çoklu çekirdek verimliliğini yüksek tutmanın yolu ısı değerlerini düşük seviyede tutmaktan geçiyor. Çünkü aksi halde çekirdeklerin frekans hızı ısı değerlerine paralel otomatik olarak aşağıya çekiliyor ki bu da en nihayetinde pratikte performansı düşürüyor. Ki bildiğimiz gibi Snapdragon 810 sırf bu sebeple tam bir fiyasko olmuştu.



Evet; tablomuz gelsin:







Velhasıl netice itibarı ile görülen o ki, çoklu çekirdek devreye girdiğinde Samsung'un Exynos 8890'ı bu yılı da en önde kapatmayı başaracak. Gerisinde 10 çekirdekli Mediatek ile 8'lik Huawei gelecek. 4 çekirdekli Snapdragon 820'nin ise çift çekirdekli Apple A9'dan biraz daha yüksek performansa sahip olacağını söyleyebiliriz.



Gerçi burada verilmemiş ama mevcut GPU'lardan yola çıkarsak grafik ayağındaki tahminimiz ise Apple ile Samsung'un kafa kafaya gideceği yönünde. Tabii iPhone 6S'lerin çözünürlüğü düşük olduğundan pratikteki performansları da üstün olacaktır. Bu ikisini Snapdragon 820 izler. Onların gerisinde de sırasıyla Mediatek ile Huawei gelir.



Evet buradan da hareketle 2016'nın en güçlü Android temsilcilerinin Exynos versiyonlu Galaxy S7 nesli ile Note 6 olacağını söyleyebiliriz. Hemen gerisinde Snapdragon 820'yi kullanacak Sony, LG ve HTC'lerin tepe seviye modelleri ile Xiaomi, Meizu ve One Plus gibi Çinli üreticilerin bayraktarları gelecek. Huawei'nin tepe seviyesi Mate 8 ise bunların gerisinde kalacak olsa da aradaki farkı fiyata oynayarak kapatmaya çalışacak. Tabii hem Snapdragon hem de uygun fiyatla gelecek Meizu ve One Plus'ın 2016'ın da f/p şampiyonları olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Mediatek ise zaten muhtemelen ana akım üreticilerin tepe seviye modellerini değil yedek kaptanlarını güçlendirecektir.



#apple
#samsung
#mediatek
#huawei
#snapdragon 820
#qualcomm
#android
#iphone 6s
#akıllı telefon
٪d سنوات قبل