|

Otomobiller birbiriyle konuşacak

Jaguar, Land Rover, Ford ve Tata araştırma merkezinin tasarlayacağı proje ile otomobiller birbiri ile etkileşim halinde olacak. Böylece bu otomobiller, park durumu, yol durumu ve sürüş güvenliği gibi birçok bilgiyi kendi aralarında paylaşacak.

Yeni Şafak
14:37 - 25/10/2016 Salı
Güncelleme: 14:47 - 25/10/2016 Salı
Yeni Şafak
Geliştirilen proje sayesinde araçlar trafikteki tüm ayrıntıları kayıt ederek diğer otomobiller ile paylaşacak.
Geliştirilen proje sayesinde araçlar trafikteki tüm ayrıntıları kayıt ederek diğer otomobiller ile paylaşacak.

Elektrikli otomobil teknolojisinin gelişmesi ile araç teknolojisinde de iyileştirmeler yapılmaya başlandı. Büyük inçli tabletler vasıtasıyla birer bilgisayar teknolojisine sahip olan araçlar akıllı otomobiller haline gelmeye başladı. Birde sürücüsüz araç teknolojileri ile birlikte hızla gelişen yapay zeka, kullandığımız otomobillerin kontrollerinde önemli roller almaya başladı.



Şimdi ise araçlar arası etkileşimi iletişimi sağlayan sistem geliştiriliyor. Yani birbiriyle konuşan haberleşen otomobiller geliyor. Geçtiğimiz süreçte Mercedes, EQ projesiyle tanıttığı otomobillerinde, bu teknolojiye somut adımlar atmıştı. İngiltere ise bu sisteme ilk adımı resmi olarak attı.



Jaguar, Land Rover, Ford ve Tata araştırma merkezinin katıldığı projenin demo ayağı işlemeye başladı. Bu sistemle daha güvenli bir sürüş için geliştirilmiş trafik analiz sistemiyle birlikte park yeri tespiti gibi önemli konularda analiz kayıtlarının sağlanmasının ardından, araçlar arasında bu bilgileri paylaşılması sağlanacak.



Böylece bu teknoloji ile sürücüsüz otomobil teknolojisi birleştiğinde, ses komutları ile yönetilen o hayalimizdeki otomobiller gün yüzüne çıkmaya başlayacak.






Demo olduğu için kısıtlı bir alanda test aşaması yapılan sistemin, 2018 yılında daha geniş kapsamlı bölgelerde kullanılması planlanıyor.



#EQ projesi
#Jaguar
#Land Rover
#Ford
#Konuşan araba
#Tata araştırma merkezi
8 yıl önce