|

Petrol savaşları şiddetlenerek sürecek!

OPEC'in otomotiv pazarına yönelik son raporu, petrol savaşlarının daha uzun yıllar süreceğine işaret ediyor.

Yeni Şafak ve
16:05 - 30/12/2015 Çarşamba
Güncelleme: 08:09 - 15/01/2016 Cuma
Yeni Şafak

Eğer geleceğin otomobil teknolojisinin elektrikli araçlar üzerine bina edileceğini düşünüyor ve bu doğrultuda elektrikli otomobil almayı hedefliyorsanız, kararınızı bir kez daha gözden geçirmenizde fayda var. Çünkü OPEC'e göre (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü), 2040 senesine geldiğimizde dahi fosil yakıtlarla (benzin, motorin) çalışan otomobiller pazarın %94'ünün hakimi olacak imiş.



OPEC'in

elektrikli otomobiller, tahmin edilenin aksine önümüzdeki yıllarda beklenildiği kadar yaygınlaşmayacak. Örgütün 2040 yılı için öngördüğü elektrikli otomobil sayısı, pazarın sadece %1'ini oluşturacak. OPEC, elektrikli otomobil üreticilerinin batarya sorununa çözüm bulamadığı sürece, bu otomobillerin hiçbir zaman iddialı konuma gelemeyeceğini öngörüyor.







Hibrit yani melez otomobiller için ise durum farklı. Rapora göre; melez otomobiller yaygınlaşacak, dahası bu otomobillerin pazar payı %14'lere kadar çıkacak. Melez otomobil kullanımının yaygınlaşmasıyla verimlilik artacak, yakıt tüketimleri ve emisyon değerleri de büyük oranda düşecek.





Önümüzdeki 25 sene boyunca petrol kullanımının artarak devam edeceği belirtilen raporda hidrojen ile çalışan otomobillerin ilerleyen yıllarda yüksek maliyeti nedeniyle tercih edilmeyeceği belirtiliyor.



Kaliforniya Hava Kaynakları Kurulu başkanı Mary Nichols'a göre 2030 yılında Kaliforniya'da satılan bütün otomobillerin sıfır emisyon değerine sahip olması gerekiyor. Nichols, şu an için hayal olarak gözükse de olması gereken değerin bu olduğunu savunuyor.



Tabii OPEC'in bu raporunu doğrudan ilgilendiren birisi var; Tesla Motors'un kurucusu ve sahibi Elon Musk. Tesla, şu anda elektrikli otomobil piyasasının açık ara en iyisi. Ancak Tesla sadece kendi markasını parlatmıyor, diğer otomobil üreticilerini de elektrikli otomobil üretmeleri konusunda teşvik ediyor. Hatta ve hatta elektrikli otomobilin patenti kendisinde olmasına rağmen, diğer firmaların bunu ücretsiz olarak kullanmasına izin veriyor.





Evet; OPEC'in de vurguladığı gibi lityum iyon bataryaların performansı şu an için yetersiz ancak Tesla Motors, Panasonic'le ortaklaşa kurduğu Gigafactory'de yeni nesil bataryalar üretmeye hazırlanıyor. Bu bataryalarla birlikte, elektrikli otomobillerin menzillerinin çok daha uzun olacağı öngörülüyor ki bu da önümüzdeki yıllarda elektrikli otomobillerin yaygınlık kazanması yolunda büyük bir katma değer sağlayacak.



Velhasıl başlıkta da belirttiğimiz gibi insanlık için raporun asıl önemli sonucu şu ki, petrol savaşları daha uzun yıllar boyunca sürecek ve petrol coğrafyaları da kanla sulan(dırıl)maya devam edecek!



Şöyle de bir rehberimiz var göz atın dilerseniz:





#opec
#elektrikli otomobil
#benzin
#motorin
#fosil yakıt
#tesla
#elon musk
#gigafactory
8 yıl önce