|

Plüton: Dev küreler ve lav lambaları

NASA, Yeni Ufuklar keşif aracının gönderdiği son verileri paylaştı.

Yeni Şafak ve
14:19 - 12/01/2016 Salı
Yeni Şafak

NASA'nın keşif robotu New Horizons (Yeni Ufuklar) Buzlar Gezegeni'ne yönelik elde ettiği verileri adeta bir serum damlası gibi düzenli aralıklara göndermeye devam ediyor.



Hatırladığımız üzere Yeni Ufuklar, Temmuz 2015'de cüce gezegen

ve güneş sistemimizin en ücra noktasında bulunan

hareket etmişti. İşte bir yandan gezintisinin hemen her durağında yeni veriler elde etmekte olan keşif robotu bir yandan da veri göndermeyi sürdürüyor. Gönderilen veriler oldukça büyük çaplı, aradaki mesafe ise adeta devasa olduğundan verilerin erişmesi, işlenmesi ve yayımlanması da ayları buluyor haliyle.





Evet; bu girizgahın ertesinde gelelim haberimize:



Yukarıda, NASA'nın Cüce Gezegen'e yönelik yayınladığı son fotoğrafı

. İlk olarak buzul (cüce) gezegen Plüton'un yüzeyinde, genişliği 16-40 km arasında değişen dev hücreler gözümüze çarpıyor. Bu bölgelerin, adeta bir tarla ve tarlanın ortasından geçen traktör yolu gibi bazı şeritlerle ayrıldığını görüyoruz ki güneş ışınlarının Plüton'a düşük açıyla vurmasının tetiklemesi ve buzdaki nitrojenin yükselmesi sonucu meydana geldiği düşünülüyor.



Dev kürecikler ise, Plüton'un merkezinden açığa çıkan ısının, soğuyarak tekrar yüzeye düşmesi sonucu oluşmuş yani tıpkı volkanik dağlarda fışkıran lavların aksiyon-reaksiyon şematiği gibi. NASA yetkililerine göre cüce gezegenin bu kısmı lav lambasına benziyor. Dahası Plüton'un yüzeyindeki bu lav lambası, Atlas Okyanusu'nun uzantısı olan, 1.230.000 km² alana sahip Hudson Körfezi'nden hem daha derin hem de daha büyük imiş!





NASA ayrıca

Viking Yeryüzü

olarak adlandırılan bölgenin de fotoğraflarını yayınladı. Bu fotoğraflar, Yeni Ufuklar'ın cüce gezegene tam 49 bin kilometre uzaklıktan çektiği fotoğraflar. Yukarıda görünen koyu kırmızı noktaların, tolinlerin (metan ve nitrojenin reaksiyona girmesi sonucu oluşan is veya katranımsı yapı) bir araya gelmesi sonucu oluştuğu tahmin ediliyor. Bilim insanları, özellikle tolinlerin ince, pürüzsüz ve kanallara akmakta olduğu noktalarla ilgileniyor. Zira kendi başına hareket kabiliyeti olmayan bu tolinlerin, kuvvetli rüzgarlar sonucu hareket ettiği öngörülüyor.



Evet; Plüton'dan son veriler şimdilik bunlar. Konuya ilişkin ön bilginiz yoksa eğer aşağıya alalım sizi:






#nasa
#plüton
#cüce gezegen
#new horizons
#yeni ufuklar
8 yıl önce