|

Sansürün böylesi: Her web sitesine bir internet polisi!

Sanal dünya sözkonusu olduğunda adı adeta sansürle birlikte anılır hale gelen Çin, mevcut kısıtlamalara bir yenisini daha ekledi.

Yeni Şafak
17:25 - 5/08/2015 Çarşamba
Güncelleme: 18:54 - 5/08/2015 Çarşamba
Yeni Şafak

Sanal dünya sözkonusu olduğunda adı adeta sansürle birlikte anılır hale gelen Çin, mevcut kısıtlamalara bir yenisini daha ekledi.



'ın haberine göre, Çin Hükümeti alınan yeni karar doğrultusunda artık ülke genelindeki tüm büyük internet sitelerine ve kurumsal firmalarına

özel polis atama

kararı aldı. Aralarında Alibaba, Baidu ve Tencent gibi isimlerin de bulunduğu çok sayıda internet firması ile önde gelen web siteleri yeni kararla birlikte artık şirketlerinde '

ağ güvenlik memurları

' titriyle görev alacak polislere ev sahipliği yapacak.



Kararın sebebi tahmin edeceğimiz gibi sansürlenmesi gereken içeriği zaman kaybetmeksizin yasaklayabilmek. Haliyle görevli memurlar da firmaların her hareketini doğrudan yerinde izleyecekleri için anında müdahalede bulunabilecek.








Bu yılın başlarında onaya sunulan yeni siber güvenlik tasarısındaki öneriler arasında yer alan bu maddenin hayata geçirilmesi ile birlikte önümüzdeki dönemde yaptırımların daha da sertleşeceğini öngörebiliriz. Şöyle ki Çin Hükümeti, internet firmalarının veri tabanlarında yeri alan kullanıcı bilgilerinin ülke dışına çıkmamasına, sanal anonimliğin asgari seviyede tutulmasına ve verilerin yetkili mercilerle paylaşılması konularına büyük hassasiyet gösteriyor.



Tasarı Meclise ilk geldiği zaman, durumdan duydukları memnuniyetsizliği dile getiren meyanda eleştirilerde bulunan sivil özgürlük grupları, tasarının yasalaşması halinde zaten mevcut kısıtlamalardan ötürü giderek daralan ifade haklarına bir zincir daha vurulacağını ifade etmiş olsa da her zaman olduğu üzere Çin Hükümeti çareyi yine baskının dozajını arttırmakta buldu.



Kararın resmi bildirimine

erişebilirsiniz.

#çin
#sansür
#internet
#polis
9 yıl önce