|

Siber dünyaya Türk ‘Hisar’ı

Türk yazılımcıları ‘Hisar’ kod adlı ileri düzey güvenlik yazılımı geliştirdi. Hisar, tüm internetteki tehditleri analiz ederek düşmanı tanıyor. Sisteme saldırı olmadan tehdit gördüğü davranışlarda savunma moduna geçiyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 16/12/2014 Salı
Güncelleme: 21:37 - 15/12/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
ABD’nin birçok gizli istihbarat çalışmasını ifşa eden eski NSA ajanı Edward Snow’den, kaçtığı Rusya’da açıkladı: NSA, Türkiye dahil birçok ülkede GSM şirketleri üzerinden ‘istediğini’ dinledi. Bu haber dünyada ve Türkiye’de pek yankı bulmasa da birilerinin GSM operatörleri üzerinden istediği kişiyi dinlediği bilgisi kamuoyunu fazlasıyla tedirgin etti. İşte tam bu noktada yerli bir yazılım firmasından bir açıklama geldi. Vizyon Arge isimli yerli yazılım firması yeni bir güvenlik projesini açıkladı.

120 GİGABİT KAPASİTELİ

Projenin ismi şimdilik açıklanmıyor. Ama kod adı ‘Hisar’ olarak verilmiş. Projenin Türkiye’yi ilgilendiren yönü ise 120 Gigabit kapasiteye sahip bir güvenlik şeridi oluşturması. Yani bu kapasite 2 tane GSM operatörün trafiğini koruyabilecek bir alanı oluşturuyor. Türkiye’de böyle bir cihaz ve teknoloji üretilmedi. Eğer proje hayata geçerse Türkiye’de güvenlik alanında önemli bir çalışma gerçekleşmiş olacak gibi. İzinsiz dinlemeler, GSM operatörleri, büyük trafiği yöneten firmalara önemli bir çözüm ortağı gelmiş olacak. Ama projenin uygulamasını görmek gerekiyor tabi. Henüz sadece açıklama yapıldı. Uygulaması ve reel olarak önlediği saldırıları ileri de görmek gerekiyor.

2015 YILINDA HAZIR

Vizyon Arge Yönetim Kurulu Başkanı Murat Balaban ile bir araya geliyoruz. Projeyi 2015 yılı içinde uygulamaya hazır halde piyasaya sunacaklarını anlatan Balaban, yazılımın bazı özelliklerinden de bahsetti. Kendine özel bir yazılımı olan çalışma aktife edildiği sisteme hemen uyum sağlıyor ve ardından sisteme gelen trafiği analize başlıyor. Balaban, yazılımın proaktif bir yazılım olduğunu ifade ediyor.

Murat Balaban’ın anlattığı sistemin uygulamadaki başarısını görmek çok önemli; yani, mühendislerin tehdit algoritmasındaki başarısı ne olacak ve hangi saldırıları daha önceden görerek bizi haberdar edecek.


Hırsızdan iki adım önde

Geliştirilen yerli sistem milli güvenlik açısında da önemli bir durum; çünkü bir çok ülkenin arkasında olduğu güvenlik yazılımları bulunuyor. Balaban, sistemini anlatırken polis örneğini verip şunları söylüyor: “Eğer polis zanlının kimliğini biliyorsa robot resmi çizilir. Sonra faili yakalamaya gidilir. Geleneksel güvenlik önlemleri bu şekildedir. Hırsınız peşinden koşmanızın anlamı yok. Bizim hırsızdan 2 adım önde olmanız gerekiyor. Yani hırsızlık olmadan tehditleri görmek ve önlem almak."

#ABD
#NSA
#Edward Snow
9 yıl önce