|

Sürücüsüz araçları bu firmalar üretiyor

Dünyanın önde gelen firmaları geleceğin teknolojisini üretebilmek için büyük çapta çalışmalara başladı. Sürücüsüz teknoloji konusunda bir hayli yol alan otomotiv devleri, bu teknolojiyi dünyaya kazandırmayı hedefliyor.

Yeni Şafak
16:08 - 13/12/2016 вторник
Güncelleme: 16:10 - 13/12/2016 вторник
Yeni Şafak

Dünyanın önde gelen otomotiv devleri elektrikli otomobil teknolojisi ile birlikte sürücüsüz araç teknolojisini de gündemlerine aldı. Tesla'nın öncülüğünde başlayan bu başarılı teknoloji ve firmanın pazardaki payı diğer otomotiv firmalarının bu yönde yatırım yapmasına neden oldu. Hal böyle olunca dünyanın önde gelen otomotiv markaları artık sürücüsüz araç teknolojisini araçlarına entegre etmeye başladı.



Gelecek dönemde bu büyük markaların çalışmaları sayesinde araç kullanmayı bilmemize gerek kalmadan seyahat edebilecek duruma geleceğiz.



Tesla

2018'de tamamen otonom sürüş sağlayan aracını yollara çıkarmayı hedefliyor. Şirket bu hedefe dönük yapay zeka alanında satın almalar da yapıyor fakat Elon Musk'ın bu planı da ertelemesi sürpriz olmaz.

Uber

Özel araç çağırma uygulaması olarak işe başlayan Uber tarihin en iyi açılımlarından birini yapmak üzere. Pittsburgh'da otonom sürüş testlerine başlayan şirket, Volvo ile 300 milyon dolarlık bir anlaşma yapmış ve sürücüsüz tır geliştiren Otto'yu Ağustos ayında satın alarak niyetini iyiden iyide aşikar etmişti.

Google

Kesin bir tarih verilmiş değil ama Google'ın 2020 yılında otonom sürüş teknolojisini hazır hale getirmesi bekleniyor. Google'ın otonom araçları şu ana kadar 2,3 milyon mil katetmiş durumda.

Mercedes

Mercedes-Benz'in çatı şirketi Daimler, sadece yolcu araçları değil tır ve kamyon gibi yük araçlarını da yapay zekaya emanet edecek. Hatta bu alandaki çalışmalarına öncelik verdiğini söylemek de mümkün. Hedef, ilk sürücüsüz kamyonu/tırı 2020 yılında otoyola çıkarmak.

Toyota

Kasım ayında yapay zeka ve robotik teknolojilerine 1 milyar dolar ayıracağını duyurdu ve 2020 yılında otonom araçlarını hazır hale getirmek istiyor.

BMW

Gelecek yıl 40 tane sürücüsüz aracını Münih'te denemek isteyen şirket, iNext adlı projesiyle 2021 yılında tamamen elektrikli otonom aracını yollara çıkarmak niyetinde.

Volvo

Uber ile statejik bir anlaşma yapan Volvo, 2017'de farklı şehirlerde 100 araç ile test yapmayı ve 2020'de tamamen sürücüsüz otomobillerini pazara sunmayı planlıyor.

Audi

Sürücüsüz bir Audi A7, 2015 yılında 500 mil yol kattetti. Şirketin 2012 yılında Nevada'da, 2014 yılında ise Kaliforniya'da sürücüsüz araç testleri için izin aldığı biliniyor ama şirketten gelen net bir hedef açıklaması yok.

Nissan

Nissan tam donanımlı sürücüsüz araçlarını 2020 yılında üretmeye başkayacak.

Ford

Amerikan devi
da 4-5 yıl içinde hedefe ulaşmak isteyenlerden. BMW gibi özel araç çağırma alanına eğilen Ford, 2017'de Avrupa'daki test aracı sayısını 30'dan 100'e çıkarmak istiyor. F

General Motors

Lyft'e 500 milyon dolar yatırım yapan General Motors geçtiğimiz Mart ayında otonom araç geliştirme işine 1 milyar dolarlık bütçe ayırdığını açıklamıştı.

Baidu

Sürücüsüz araç testlerine Pekin ve Kaliforniya'da devam eden şirket 2021'de toplu üretime başlamak istiyor.

Honda

Japonya'nın bir diğer otomobil üreticisi Honda, SanFrancisco'da Mart 2015'ten bu yana testlerini sürdürüyor. İşler yolunda giderse Honda sürücüsüz araçlarını 2020'de üretmeyi hedefliyor.

Hyundai

Şirketin hedefi 2020'de sürücüsüz yeteneklerini sergilemek, 2025'te yüksek oranda otonom aracını, 2030'da ise tam otonom aracını yollara çıkarmayı hedefliyor.

Bosch

Alman şirketin otonom sürüş teknolojilerine özel bir birimi var ve yeni nesil radar sistemleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Şirket 2013'ten bu yana halka açık otoyollarda test yapıyor. Tesla'ya da teknoloji sunan şirket önümüzdeki 10 yılda tam otonom sürüş teknolojilerini pazara sunmayı hedefliyor.

PSA Group

PSA Groupe, 2020'de tam otonom araçlarını yollara çıkarmayı hedefliyor.

Faraday Future

Elektrikli araç dünyasının sıradışı oyuncusu Faraday Future, henüz konsept araçlarıyla adından söz ettirse de şirket 2020'de otonom araçlarıyla piyasaya girmeyi hedefliyor.

LeEco

Elektrikli araç dünyasının sıradışı oyuncusu Faraday Future, henüz konsept araçlarıyla adından söz ettirse de şirket 2020'de otonom araçlarıyla kendine yer açmak istiyor.

#Sürücüsüz araç
#Otonom
#Tesla
7 лет назад